Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/182725

Influència dels tractaments mèdics i psicoterapèutics en la disminució del delicte en població addicta a drogues
Arroyo Fernández, Amparo; Leal Bazán, Mª Jesús E.; Marrón Moya, Teresa
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
En l'àmbit judicial es constata una relació entre drogoaddicció i delicte. Els addictes a drogues han iniciat amb freqüència algun programa de desintoxicació o han sol·licitat suport mèdic o psicològic. L'estudi es proposa avaluar l'associació entre la conducta il·legal i l'abús de substàncies tòxiques, així com interpretar l'eficàcia dels tractaments terapèutics en la disminució d’aquesta associació, i les repercussions de les teràpies tant sobre els pacients com sobre el seu entorn. És un estudi observacional prospectiu d’una mostra de 100 subjectes que tenen relació amb el consum de drogues d'abús, al Jutjat de Guàrdia de Barcelona i en subjectes interns del Centre Penitenciari de Joves de Barcelona. Els resultats de l’estudi diuen que el sexe masculí hi està representat en un 94%, la mitjana d’edat és de 25,5 anys, amb baix nivell d’estudis i sense professió qualificada. Gairebé la meitat de la mostra són estrangers i solters. Els pacients estudiats són politoxicòmans amb un consum majoritari de cocaïna (92%), cannabis (87%), alcohol (71%) i el 54% d’heroïna. Destaca l’alta freqüència dels UDVP i de la positivitat als tres virus (VIH, VHC, VHB), tot i que es demostra el descens de l’ús de la via parenteral. El 73% dels subjectes comenten delictes contra la propietat. El 93% de la mostra han estat en tractament, però en períodes curts (70%). El 72,7% que estan en PMM consumeixen habitualment cocaïna. Els pacients tractats amb psicofàrmacs són detinguts menys vegades que la resta de pacients. Pocs pacients han fet tractaments combinats amb psicoteràpia o lliure de drogues. Entre la població de detinguts, els tractaments rebuts han resultat beneficiosos pel que fa a autoestima, autoagressivitat, heteroagressivitat, conflictivitat penal i violència en els fets delictius, però aquestes variables quasi no es modifiquen en el cas dels joves. Els tractaments produeixen un benefici als pacients toxicòmans i disminueixen la conflictivitat penal. Els tractaments s’han d’iniciar en els primers estadis del consum, així com potenciar l’adhesió i el seguiment. Els centres penitenciaris de justícia juvenil, les comissaries i els jutjats de guàrdia són els llocs idonis per a l’abordatge del tractament del drogodependent.
Los tratamientos producen un beneficio en los pacientes toxicómanos y reducen la conflictividad penal. Se revisan aspectos relativos a datos sociodemográficos, historia de drogadicción, patología vírica asociada a los udvp, delictología , así como tipo de tratamientos seguidos y su repercusión en los pacientes y el entorno. El estudio se ha realizado con población detenida y puesta a disposición judicial en Barcelona y con los internos del centro penitenciario de jóvenes de Barcelona.
The treatments produce a benefit for drug addict patients and reduce penal unrest. Aspects related to socio-demographic data, the background of drug addiction, viral pathology associated with parenteral drug users, criminology, and the kinds of offences are reviewed, as well as kinds of treatment followed and their repercussion in the patients and their environment. The study has been carried out in the detained population group at judicial disposition in Barcelona and to residents of the Juvenile penitentiary center of Barcelona.
16-04-2012
31 - Demografia. Sociologia. Estadística
Drogoaddicció i delinqüència
Drogoaddicció--Tractament
Integració social
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
74 p.
Documento de trabajo
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
doc_34352985_1.pdf 516.5 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem