Abstract:
|
CICA neix amb la intenció de reanimar el Clot del Moro (Castella de n'Hug), partint d’una forta re-programació i seguint amb una proposta arquitectònica atrevida. La reprogramació del lloc mitjançant l’Escola de Capacitació Agrària i el Centre
de Recerca, és clau per a la reanimació del lloc, ja que a part de ser viable
pel lloc, aporten vida al llarg de tot el any al Centre. L’escola juntament amb la residència, ofereixen un ús diari del centre,
compatible al mateix temps amb l’ús del Centre com a esplai d’estiu quan el període lectiu s’ha acabat. A més, el petit Hotel/Refugi i restaurant, obren el centre a excursionistes o visitants que durant el cap de setmana poden gaudir del edifici i del seu entorn. Tan si és de forma puntual com
pernoctar. Apart de les instal·lacions més comunes per aquestes escoles com: aules
teòriques, aules pel professorat, auditori, biblioteca, el centre disposa d’un
hivernacle central connectat amb l’antiga zona de les sitges de la fàbrica,
ara reconvertida en un centre de recerca de nous productes relacionats amb l’agricultura com cultius hidropònics o vertical farming.
Exteriorment, el centre disposa d’uns petits camps de cultiu els qual generen unes feixes i permeten realitzar les pràctiques de cultiu necessàries. D’aquesta manera, el centre s’obrirà a l’estudi i recerca de nous sistemes o productes que cada dia son més emprats. Oferint així, noves titulacions
o actualitzacions en la formació dels agricultors i la possibilitat de
realitzar recerques capdavanteres per part dels mateixos professors que imparteixen les classes. La proposta arquitectònica resol per una banda les necessitats que el
programa requereix (funcionalitat) i per altre banda, buscar un clar contrast
entre nou i vell, tan geomètricament, materialment com espaialment. La
principal intervenció en el lloc es centra en la creació d’un espai central
en forma d’hivernacle el qual conté els espais ja nombrats de recerca
agrícola. Per tant, el CICA representa una bona oportunitat per engegar la fàbrica,
però aquesta vegada generant coneixement, productes naturals, activitat i tot això de la manera més respectuosa amb la natura. |