Defectos paradójicos en regiones con necrosis miocárdica. análisis mediante gated-spect de perfusión miocárdica
Sabaté Fernández, Monica
Castell-Conesa, Joan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Aguadé-Bruix, Santiago, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2011
Descripció: 23 p.
Resum: Objectius: Valorar el significat dels defectes paradoxals (DP) segmentaris (captació en esforç més gran que en repòs) a la gated-SPECT (Single Photon Emission Computer Tomography) de perfusió miocàrdica amb compostos tecneciats en regions amb necrosi miocàrdica. Material i mètodes: Es van revisar 1764 SPECT de perfusió miocàrdica estrès-repòs consecutives de pacients amb infart (IM) previ i es van identificar 117 pacients (6,6%) en els quals els DPs corresponien a una regió amb necrosi miocàrdica. Es van valorar els criteris gammagràfics de viabilitat (intensitat del defecte, valor d'aquesta intensitat ponderat pel nombre de segments compromesos-VIP-, la motilitat i l'engrossiment miocàrdic sistòlic) en els segments d'aquestes regions i les característiques de l'artèria responsable en els 96 pacients en els quals s'havia practicat una coronariografia. Resultats: Es van analitzar 160 necrosis, 125 (75%) paradoxals (67 (54%) en regió AnteroSeptoApical i 58 (46%) en regió InferoLateral) i 35 (25%) no paradoxals (19 (54%) ASA i 16 ( 46%) IL). Els valors de severitat de la necrosi i del VIP van ser inferiors en l'estudi d'estrès respecte al repòs i la diferència d'aquests va ser sempre negativa, evidenciant un comportament gammagràfic paradoxal. Per contra, aquests valors van ser inferiors al repòs respecte a l'estrès en les necrosi no paradoxals posant de manifest un comportament gammagràfic de mínima o nul reversibilitat. Així mateix, es van trobar alteracions lleus en la motilitat i engrossiment de les necrosi paradoxals i moderats en les necrosi no paradoxals. Es van trobar 102 necrosis amb DP i coronariografia dels quals, 84 (88%) tenien permeabilitat a l'artèria responsable de la necrosi i 12 pacients (12%) tenien circulació colateral per compensar l'oclusió de l'artèria responsable. Conclusions: Tots els segments amb DP en regions amb necrosi complien criteris gammagràfics de viabilitat en les imatges d'estrès, considerant aquestes imatges millors per a l'avaluació d'aquest tipus de lesions. El vas responsable de la regió amb DP es trobava permeable o bé presentava circulació colateral evident en els casos en què la coronària es trobava closa.
Resum: Objetivos: Valorar el significado de los defectos paradójicos (DP) segmentarios (captación en esfuerzo mayor que en reposo) en la gated-SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) de perfusión miocárdica con compuestos tecneciados en regiones con necrosis miocárdica. Material y métodos: Se revisaron 1. 764 SPECT de perfusión miocárdica estrés-reposo consecutivas de pacientes con infarto (IM) previo y se identificaron 117 pacientes (6,6%) en los cuales los DP correspondían a una región con necrosis miocárdica. Se valoraron los criterios gammagráficos de viabilidad (intensidad del defecto, valor de esta intensidad ponderado por el número de segmentos comprometidos -VIP-, la motilidad y el engrosamiento miocárdico sistólico) en los segmentos de estas regiones y las características de la arteria responsable en los 96 pacientes en los que se había practicado una coronariografía. Resultados: Se analizaron 160 necrosis, 125 (75%) paradójicas (67 (54%) en región AnteroSeptoApical y 58 (46%) en región InferoLateral) y 35 (25%) no paradójicas (19 (54%) ASA y 16 (46%) IL). Los valores de severidad de la necrosis y del VIP fueron inferiores en el estudio de estrés respecto al reposo y la diferencia de estos fue siempre negativa, evidenciando un comportamiento gammagráfico paradójico. Por el contrario, estos valores fueron inferiores en el reposo respecto al estrés en las necrosis no paradójicas poniendo de manifiesto un comporamiento gammagráfico de mínima o nula reversibilidad. Asimismo, se encontraron alteraciones leves en la motilidad y engrosamiento de las necrosis paradójicas y moderados en las necrosis no paradójicas. Se hallaron 102 necrosis con DPy coronariografía de los cuales, 84 (88%) tenían permeabilidad en la arteria responsable de la necrosis y 12 pacientes (12%) tenían circulación colateral para compensar la oclusión de la arteria responsable. Conclusiones: Todos los segmentos con DP en regiones con necrosis cumplían criterios gammagráficos de viabilidad en las imágenes de estrés, considerando estas imágenes mejores para la evaluación de este tipo de lesiones. El vaso responsable de la región con DP se encontraba permeable o bien presentaba circulación colateral evidente en los casos en que la coronaria se encontraba ocluida.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Medicina. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball final de grau
Matèria: Cardiologia



23 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-01-20, darrera modificació el 2022-12-13



   Favorit i Compartir