Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/179021

Importancia de los factores predictivos patológicos vigentes en el carcinoma de células renales cromófobo
Pardo Duarte, Paola
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia; Rodríguez Faba, Óscar; Palou Redorta, Juan; Rius Cornadó, X. (Xavier)
Introducció: Els factors predictius patològics vigents per al carcinoma de cèl•lules renals cromòfob (CCRC) mantenen gran controvèrsia en la actualitat, sent la utilitat de la classificació del grau nuclear Fuhrman per a aquest subtipus histològic un dels factors més qüestionats. Objectiu: Avaluar la utilitat pronòstica dels actuals factors patològics predictius a la nostra sèrie de carcinomes de cèl•lules renals tipus cromòfob. Materials i metodologia: Realitzarem una revisió retrospectiva dels paràmetres clínico-patològics de pacients portats a nefrectomia radical per CCRC. Les característiques clínico-patològiques analitzades van ser l’estadi TNM, grau Fuhrman, invasió microvascular, necrosi tumoral, trombus tumoral, marges quirúrgics positius, invasió del greix perinefrític i compromís del sistema col•lector. Resultats: En l’anàlisi multivariant només l’estadi tumoral es va confirmar com a factor predictiu independent de recurrència. Conclusions: l’estadi tumoral prediu agressivitat en el CCR cromòfob. La classificació de grau nuclear de Fuhrman no és útil en aquest subtipus histològic.
Introducción: Los factores predictivos patológicos vigentes para el carcinoma de células renales cromófobo (CCRC) mantienen gran controversia en la actualidad, siendo la utilidad de la clasificación del grado nuclear Fuhrman para este subtipo histológico uno de los factores más cuestionados. Objetivo: Evaluar la utilidad pronostica de los actuales factores patológicos predictivos en nuestra serie de carcinomas de células renales tipo cromófobo. Materiales y métodos: Realizamos una revisión retrospectiva de los parámetros clínico-patológicos de pacientes llevados a nefrectomía radical por CCRC. Las características clínico-patológicas analizadas fueron el estadio TNM, grado Fuhrman, invasión microvascular, necrosis tumoral, trombo tumoral, márgenes quirúrgicos positivos, invasión de la grasa perinefritica y compromiso del sistema colector. Resultados: En el análisis multivariante sólo el estadio tumoral se confirmo como factor predictivo independiente de recurrencia. Conclusiones: El estadio tumoral predice agresividad en el CCR cromófobo. La clasificación de grado nuclear de Fuhrman no es útil en este subtipo histológico.
07-12-2011
616.6 - Patologia del sistema genitourinari
Ronyons -- Càncer
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
29 p.
info:eu-repo/semantics/masterThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
TR_PardoDuarte.pdf 579.8 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem