Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/172870

La inserció laboral dels ex-interns dels centres penitenciaris de Catalunya
De Alós-Moner Vila, Ramón; Fernando, Esteban; Jódar Martínez, Pere; Miguélez Lobo, Fausto; Alcaide Lozano, Vanessa
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
L’estudi parteix d’un repàs de la literatura, 11 entrevistes a experts, 25 a ex-interns o interns i l’anàlisi de dades sòcio-demogràfiques, penitenciàries i d’activitats d’inserció i trajectòria laboral de 3.225 ex-interns espanyols que han sortit en llibertat definitiva a Catalunya entre l’1 de gener 2004 i el 31 de desembre 2007 Es constata que el 43,6% d’ex-interns obté ocupació amb alta a la Seguretat Social un cop en llibertat definitiva. La inserció laboral sol ser fràgil: contractes temporals, feines manuals, poc qualificades i de breu duració, la qual cosa els fa constituir-se com a un col·lectiu vulnerable. En general participen d’una cultura del treball no arrelada i de trajectòries laborals prèvies a la reclusió breus o inexistents. D’aquí, que existeixi una línia de continuïtat entre els vincles amb el mercat de treball abans i després de la reclusió. El treball productiu a presons repercuteix moderadament en més inserció laboral. Però treball productiu i formació professional són poc professionalitzadors, més útils per als que no han treballat, sense estudis ni habilitats laborals. Els estudis són un factor clau en la inserció laboral; també els vincles socials, sobretot els més propers, parella per als homes, fills per a les dones. La major predisposició de les dones per a la inserció no reverteix en altes a la S.S., explicable per factors culturals, dificultats d’obtenció de feina regularitzada o de conciliació d’horaris laborals i familiars. Finalment, l’estudi constata que els joves accedeixen més a una ocupació, no tant per motivació personal sinó per tenir més fàcil accés que els adults.
El estudio analiza –a partir de datos de la Seguridad Social- el impacto del trabajo productivo y la formación profesional en la inserción laboral de los exinternos de nacionalidad española que, en Catalunya, han obtenido la libertad definitiva entre el 2004 y el 2007.
The study analyzes the impact of work and training inside Catalan prisons on employability of ex inmates. The sample was composed by inmates that were released between 2004 and 2007
2011-11-21
31 - Demografia. Sociologia. Estadística
Retorn al mercat de treball
Integració social
Expresos
Formació ocupacional
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/workingPaper
         

Full text files in this document

Files Size Format
SC_1_087_11cat.pdf 991.1 KB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

De Alós-Moner Vila, Ramon; Esteban, Fernando; Jódar Martínez, Pere; Miguélez Lobo, Fausto; Alcaide Lozano, Vanessa
León Medina, Francisco José; Miguel Quesada, Francisco José; Alcaide Lozano, Vanessa
 

Coordination

 

Supporters