To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2099.1/13399

Rehabilitació de la masia de Can Paleta a Castellfollit del Boix (El Bages)
Elias Marcet, Estel; Grau Boatella, Judit
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Expressió Gràfica Arquitectònica II; Serra Santasusagna, Joan
El present projecte consisteix en la rehabilitació de la masia actualment deshabitada de Can Paleta, al terme de Castellfollit del Boix (El Bages). La construcció es defineix amb una planta baixa, planta pis i dos coberts, annexes, un a la part esquerra i l’altre a la part posterior de la construcció. Tot el conjunt suma una superfície construïda de 623,71m2. La masia ha patit varies reformes al llarg dels anys com per exemple la de la coberta de la crugia dreta o la substitució de tres de les bigues del sostre de la crugia esquerra en contacte amb façana principal. L’estat actual de l’edifici és deficient. La façana principal pateix un desplom considerable provocant tot tipus de lesions en l’estructura vertical i horitzontal, la majoria d’aquestes lleus. Tocant a la façana esquerra de la masia, a l’exterior, hi ha un punt d’acumulació d’aigua pluvial que s’acaba filtrant a la masia i en el qual caldrà actuar. L’estructura de la coberta està molt malmesa i s’optarà per refer-la de nou. Des del punt de vista estructural, caldrà reforçar el sostre de la planta baixa intentant conservar les bigues de fusta existents no malmeses. Per últim, l’estructura interior de la planta pis està formada per parets de tàpia s’eliminarà i es reconstruirà amb paret de fàbrica. L’estudi de les masies de l’entorn i la recerca d’informació sobre la masia catalana han ajudat a realitzar la proposta d’intervenció d’acord amb les construccions de l’entorn. Tota aquesta informació ens ha permès entendre constructivament i el disseny arquitectònic de les construccions de l’època, i per tant, la nostra masia també. A partir d’això s’ha pogut definir l’estructura de l’edifici, els materials emprats en la seva construcció i els punts dèbils d’aquesta. En la reforma s’ha modificat la distribució en la planta pis adaptant-la a les necessitats actuals i s’ha deixat pràcticament intacta la distribució en la planta inferior. Hem optat per adaptar la planta pis a habitatge i aprofitar així l’espai exterior que antigament ocupaven les tines i aconseguir major lluminositat. La planta baixa s’han deixat lliures els espais de darrere l’escala i la crugia dreta. Per tal de complir amb la normativa vigent, s’ha optat en la reforma per col!locar un intradós en les façanes i es creen noves obertures o s’amplien les existents. Es farà un arrebossat de façana tal i com sempre havia estat, però que ha desaparegut en el pas del temps i es canviaran els tancaments malmesos per uns de millor prestacions. El projecte compren també el disseny de les instal!lacions d’aigua, electricitat, telecomunicacions, calefacció i sanejament. Al no arribar subministrament de gas a la masia s’optarà pel gasoil. Com a aspectes ambientals es canalitzaran les aigües pluvials a les tines per a reg, es depuraran les aigües grises de banyera i dutxa per a inodors i s’instal!laran plaques solars com a suport a ACS. Finalment s’ha realitzat també un pla de manteniment i un pressupost del cost total de la rehabilitació. 1
Àrees temàtiques de la UPC::Edificació::Rehabilitació d'edificis
Buildings - Repair and reconstruction
Rehabilitació -- Masies -- PFG
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters