Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/15549

Violència contra les dones: anàlisi de la situació psicològica personal i interpersonal d'un grup de dones maltractades
Pérez Testor, Carles
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca
Aquest projecte és la continuació d'un estudi pilot finançat per l'Institut Català de les Dones (U/01-6). Es va anar incrementant la grandària de la mostra -avaluant les característiques del maltractament, la simptomatologia, la personalitat i la seva percepció de la relació de parella-, fins que el 2003 -i gràcies a l'ajut del Departament de Benestar i Família-, dins la Fundació Vidal i Barraquer es va crear un servei d'assistència pública especialitzat en atendre dones maltractades (UNADOM); lloc on durant el 2006 hem desenvolupat el treball que ara presentem. L'objectiu general d'aquest estudi transversal consistia en analitzar la situació psicosocial d'un grup de dones maltractades que acudien a la UNADOM, afegint com a element novedós l'avaluació dels estils d'enfrontament que les dones fan servir després de l'experiència abusiva viscuda. Els instruments utilitzats són l'MCMI-II (Millon, 1999), la DAS (Spanier, 1976), el COPE (Carver et al., 1989) i una adaptació de l’Entrevista Semiestructurada sobre Maltractament Domèstic (Echeburúa et al., 1994). Es recull informació d'un total de 50 dones, 17 de les quals han completat la mesura sobre l'enfrontament. Els resultats indiquen que les escales de personalitat que apareixen més alterades són l'esquizoide, la dependent i l'evitativa, i que aquestes són coherents amb les actituds defensives i les estratègies d'enfrontament predominants de les dones de la mostra. A nivell clínic, i segons l’experiència assistencial, es conclou amb la importància de realitzar entrevistes exploratòries acurades ja que això facilita la indicació terapèutica més adient i la focalització de l'ajuda.
2009-04-27
159.9 - Psicologia
Dones maltractades – Actitud (Psicologia)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
35 p.
Report
Els ajuts de l'AGAUR;RDG200510016
         

Full text files in this document

Files Size Format
RECERCAT CARLES PEREZ RDG 2005.pdf 218.5 KB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Beà Montagut, Josep; Bobé, Antoni; Gomis, A.; Mora, G.; Palacín Pahí, Concepció; Pérez Testor, Carles
Simon i Llovet, Jordi; Alomar Kurz, Elisabeth; Aramburu, Inés; Castillo Garayoa, José Antonio; Davins, Montserrat; Pérez Testor, Carles; Valls Vidal, Clara
 

Coordination

 

Supporters