Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/151969

La repercussió de l'onada de calor de 2003 en la població major de 65 anys de Barcelona i l'àrea metropolitana
Santiago Jiménez, Marta
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Saurí i Pujol, David;
Les onades de calor eren un fenomen desconegut per la població fins fa pocs anys, i tot i que avui dia ja son més populars, les seves conseqüències passen molt més desapercebudes que la d’altres catàstrofes naturals. En aquest estudi, a partir de l’episodi que va patir la península durant l’agost de 2003, es pretén aprofundir en els factors que van fer propiciar que la mortalitat entre les persones majors de 65 anys augmentés de manera notable en comparació amb anys anteriors. Els resultats de l’estudi mostren que un dels grups més vulnerables son les persones grans que viuen soles i per tant caldria tenir en compte aquest factor a l’hora de fer plans d’acció, així com també que els pics de màxima mortalitat es corresponen amb dies posteriors als de la pujada de temperatura, ja que aquesta agreuja patologies prèvies de les persones i moren temps després. També seria interessant un consens internacional a l’hora d’establir uns criteris estàndards per tal de tenir així uns registres més fiables que permetin extreure noves mesures per lluitar contra les onades de calor.
Las olas de calor eran un fenómeno desconocido para la población hasta hace pocos años, y a pesar de que hoy en día ya son más populares, sus efectos pasan desapercibidos en comparación con los producidos por otras catástrofes naturales. En este estudio, a partir del episodio que azotó la península en agosto de 2003, se pretende profundizar en los factores que propiciaron que la mortalidad entre personas mayores de 65 años aumentase de manera notable en comparación con años anteriores. Los resultados del estudio muestran que uno de los grupos más vulnerables son las personas mayores que viven solas i por lo tanto sería necesario tener en cuenta este factor a la hora de establecer planes de acción, así como también que los picos de máxima mortalidad se corresponden con días posteriores a los de la subida de temperaturas, ya que esta agrava patologías previas de las personas que mueren días después. También sería interesante un consenso internacional para establecer unos criterios estándares y tener así registros más fiables que permitan extraer nuevas medidas para luchar contra las olas de calor.
Heat waves were an unknown phenomenon to the public until recent years, although today they are more popular, its effects go unnoticed in comparison with those produced by other natural disasters. This study comes from the episode suffered in Spain during August 2003, in it we analyze the factors that made death rates increase between people over 65 years compared to previous years. The results show that one of the most vulnerable are the elderly who live alone, therefore it would be necessary to consider this factor when developing action plans, as well as the highest mortality peaks correspond with days after to the rise of temperatures, as this exacerbates previous pathologies of people who die days later. It would also be interesting to get an international consensus to establish criteria and standards which give more reliable registers that allow extracting new measures to combat heat waves.
02-2011
504 - Ciències del medi ambient
Ésser humà -- Influència del clima
Mortalitat -- Catalunya -- 2003
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PFC_MartaSantiagoJimenez_annexos.pdf 4.367 MB PDF Annexos
PFC_MartaSantiagoJimenez_resum.pdf 952.2 KB PDF Resum
PFC_MartaSantiagoJimenez.pdf 2.088 MB PDF Projecte

Mostrar el registro completo del ítem