Anàlisi dels fluxos d'aigua, energia i mobilitat a cinc nuclis turístics de Menorca
Agell, Maria
Bastardas, Andreu
Cases, Núria
Riera, Laie
Rieradevall, Joan
Boada, Martí, 1949-
Duch Cortinas, Jordi
Sánchez Cabeza, Joan Albert
Pérez, Marta
Carreras, David
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2011
Descripció: 242 p.
Resum: Menorca és una illa del Mediterrani occidental i una important destinació turística. El turisme estival és un pilar de l'economia de l'illa i té implicacions en tots els aspectes d'aquesta. Una bona part dels turistes es concentren en nuclis turístics costaners dedicats a una única activitat (l'allotjament de turistes). En aquest projecte s'estudien els consums i els potencials de captació d'aigua i energia de cinc nuclis turístics menorquins i alguns dels seus establiments turístics i se n'avalua el potencial d'autosuficiència. També es fa un estudi de mobilitat dels turistes, a partir del qual es quantifica el cost energètic de la mobilitat i les emissions de CO2 que se'n deriven. Les eines utilitzades han estat enquestes i Sistemes d'Informació Geogràfica. Els resultats mostren que el consum hídric per persona és molt variable (de 98 a 466 litres diaris). El consum elèctric per persona és més homogeni que el d'aigua (entre 5 i 10 kWh·persona-1·dia-1 a nivell de nucli turístic) i presenta valors superiors en allotjaments del tipus hotel que del tipus apartaments. Els trajectes d'anada i tornada a l'illa amb avió o vaixell representen més del 80% del cost energètic total de les vacances a Menorca (aprox. 1 MWh per estada) i de les emissions de CO2 associades. Els turistes espanyols recorren un 180% més de distància en desplaçaments a l'interior de l'illa que els d'altres nacionalitats. L'aprofitament d'aigües pluvials podria cobrir menys del 25% de les necessitats hídriques de la majoria d'allotjaments turístics i entre el 28 i el 36% de les necessitats hídriques totals dels nuclis turístics, mantenint-se els nivells actuals de consum. La captació d'energia solar fotovoltaica in situ podria arribar a suplir entre el 50 i el 90% del consum d'energia elèctrica en els nuclis turístics i fins al 100% del mateix en alguns allotjaments turístics.
Resum: Menorca es una isla del Mediterráneo occidental y una importante destinación turística. El turismo estival es un pilar de la economía de la isla y tiene implicaciones en todos los aspectos de esta. Una gran parte de los turistas se alojan en núcleos turísticos costaneros dedicados a una única actividad (el alojamiento de turistas). En este proyecto se estudian los consumos y potenciales de captación de agua y energía de cinco núcleos turísticos menorquines y algunos de sus establecimientos turísticos y se evalúa su potencial de autosuficiencia. También se hace un estudio de la movilidad de los turistas, a partir del cual se cuantifica el coste energético de la movilidad y las emisiones de CO2 que se derivan de ella. Las herramientas utilizadas han sido encuestas y Sistemas de Información Geográfica. Los resultados muestran que el consumo hídrico por persona es muy variable (de 98 a 466 litros diarios). El consumo eléctrico por persona es más homogéneo que el de agua (entre 5 y 10 kWh·persona-1·día-1 a nivel de núcleo turístico) y presenta valores superiores en alojamientos del tipo hotel que del tipo apartamentos. Los trayectos de ida y vuelta a la isla con avión o barco componen más del 80% del coste energético total de las vacaciones en Menorca (aprox. 1 MWh por estancia) y de las emisiones de CO2 asociadas. Los turistas españoles recorren un 180% más de distancia en desplazamientos en el interior de la isla que los de otras nacionalidades. El aprovechamiento de aguas pluviales podría cubrir menos del 25% de las necesidades hídricas de la mayoría de alojamientos turísticos y entre el 28 y el 36% de las necesidades hídricas totales de los núcleos turísticos, manteniéndose los niveles actuales de consumo. La captación de energía solar fotovoltaica in situ podría llegar a suplir entre el 50 y el 90% del consumo de energía eléctrica en los núcleos turísticos y hasta el 100% del mismo en algunos alojamientos turísticos.
Resum: Minorca is an island in the occidental Mediterranean Sea and an important tourist destination. Summer tourism is fundamental to the economics of the island and has implications in all its aspects. Many of the visiting tourists stay in seaside resort towns which are devoted to a single activity (tourist accommodation). In this project, water and energy consumption and catchment potential in five resort towns and some of their accommodations are studied and their self-sufficiency potential is evaluated. A tourist mobility study is also performed, from which the energetic cost of this mobility and the implied CO2 emissions are quantified. The tools used for this project are surveys and Geographic Information Systems. Results show that water consumption per person is highly variable (98 to 466 liters per day). Electric consumption per person is more homogeneous than water consumption (between 5 and 10 kWh·person-1·day-1 in town mean values) and shows higher values in hotel-type accommodations than in apartment-type accommodations. The trips to and from the island make up more than 80% of the total energetic cost of a vacation in Menorca (about 1 MWh per vacation) and its associated CO2 emissions. Spanish tourists travel 180% longer total distances within the island than tourists from other nationalities. Rainwater harvesting could supply less than 25% of the water needs of most tourist accommodations and between 28 and 36% of total water needs of tourist resorts, assuming present demand. In situ photovoltaic energy generation could supply between 50 and 90% of electricity consumption in resort towns and up to 100% of it in some tourist accommodations.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Turisme ; Aspectes ambientals ; Menorca (Balears) ; Aigua ; Consum ; Consum d'energia ; Fonts d'energia renovables ; Diòxid de carboni



Annex, mapes 1-19
17 p, 6.8 MB

Annex, mapes 20-34
8 p, 2.0 MB

Projecte, part 1
92 p, 6.7 MB

Projecte, part 2
150 p, 5.2 MB

Resum del projecte
19 p, 906.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-03-24, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir