Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/10078

L'ordenació dels espais de sòl no urbanitzable periurbà al Vallès Occidental: marc normatiu, planificació i experiències pràctiques
Domingo i Utset, Guillem
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Pons Cànovas, Ferran;
Els espais periurbans juguen un paper important en la configuració del territori i del medi ambient, ja que contenen valors i acullen funcions diverses (ecològiques i ambientals, socials i lúdiques, productives etc.). Si bé és cert que a la comarca del Vallès Occidental aquests espais són –també- producte de la relació amb un context geogràfic molt humanitzat, també ho és que actualment i en aquest context, es donen circumstàncies d’amenaça a l’equilibri que fou origen dels valors i funcions esmentats (tendències urbanitzadores i metropolització). Aquest escenari de complexitat demana una òptima ordenació del territori que garanteixi la preservació dels valors i funcions anomenats. El marc i les eines dels quals la societat s’ha dotat per a fer-ho les aporta el planejament del territori, la legislació sectorial etc. Tot i que aquest marc presenta oportunitats per a l'ordenació d’espais de sòl no urbanitzable periurbà, a la realitat pràctica s’observen pocs resultats d’aquesta favorable avinentesa. Aquesta és la paradoxa principal que planteja l’estudi de la temàtica escollida.
Los espacios periurbanos juegan un papel importante en la configuración del territorio y del medioambiente, ya que contienen valores y acogen funciones diversas (ecológico-ambientales, sociales y lúdicas, productivas etc.). En el Vallès Occidental, si bien es cierto que estos espacios son –también- el producto de la relación con un contexto geográfico muy humanizado, también lo es que en la actualidad, y en ése contexto, se dan circunstancias de amenaza al equilibrio que dio lugar a ésos valores y funciones (tendencias urbanizadoras y metropolización). Este escenario de complejidad requiere una óptima ordenación del territorio que garantice la preservación de dichos valores y funciones. El marco y las herramientas que la sociedad posee para hacerlo las recoge el planeamiento del territorio, la legislación sectorial etc. Aunque ese marco contiene oportunidades para la ordenación de espacios de suelo no urbanizable periurbanos, en la realidad práctica se observan pocos resultados de esa coyuntura favorable. Esta es la paradoja principal que plantea el estudio de la temática escogida.
The periurban spaces (“urban fringes”) play an important role in shaping the territory and the environment, since they contain values and hosting various functions (ecoenvironmental, social and entertainment, productive etc.). In the Vallés Occidental, while it is true that these spaces are –also- the product of the relationship with a geographical context very humanized, it is also certainly that at present and in this context, there exist circumstances of threat to balance which gave rise to those values and functions (trends of urbanizing and metropolization). This scenario of complexity requires an optimal ordination of territory that ensures the preservation of those values and functions. The framework and the tools which society has for do so are the planning for the territory, the sectoral legislation, and ecetera. Although this framework contains opportunities for the ordination of periurban spaces wich cannot be urbanized (according the legislation framework), in practice there is a few results of this favourable juncture. This is the main paradox that raises the study on the topic chosen.
2008-07
504 - Ciències del medi ambient
Ordenació del territori -- Aspectes ambientals -- Vallès Occidental (Catalunya)
Urbanisme -- Aspectes ambientals -- Vallès Occidental (Catalunya)
Sòl no urbanitzable -- Gestió
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
projecte_annex2.pdf 7.932 MB PDF Annex 2
projecte_mapa esc2.pdf 7.199 MB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc3 ps.pdf 10.29 MB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc4.pdf 4.193 MB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc5 ps.pdf 9.791 MB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc6 ps.pdf 10.15 MB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc a3.pdf 252.4 KB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc bn.pdf 828.1 KB PDF Annex 1 mapes
projecte_mapa esc bn2.pdf 856.9 KB PDF Annex 1 mapes
projecte_resum.pdf 4.155 MB PDF Resum del projecte
Projecte.pdf 4.167 MB PDF Projecte

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters