To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2099.1/10047

Projecte de reforma i canvi d'ús d'una nau situada al barri del Raval
Gorriti Romero, Ainara; Malanda Delgado, Jesús Angel
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Expressió Gràfica Arquitectònica II; Esquinas Dessy, Jesús
Donades les característiques analitzades en els apartats anteriors, en la reconversió de l’antiga nau industrial objecte del projecte, situada al barri del raval de Barcelona, s’ha optat per la creació de set habitatges destinats a lloguer per artistes i un espai polivalent destinat a l’exposició dels treballs realitzats per els inquilins. S’ha optat així per un model de comunitat que conservi la nau com a conjunt i permeti la interrelació dels seus habitants tant entre ells com amb l’entorn. En aquesta línia es considera molt important la relació que es crea amb el barri, entenent que s’ha optat per una solució que interacciona amb l’entorn i s’enenriqueix d’aquest. El barri de Raval, en continuo desenvolupament es idoni per el desenvolupament d’activitats artístiques, centre de la cultura i art contemporani de Barcelona ( CCCB, MACBA), el seu interior també guarda universitats (UB filosofia, geografia i historia, Blanquerna-URL facultat de comunicació), l’escola d’art Massana, la seu de l’institut d’estudis catalans, així com la futura seu de la filmoteca de Catalunya. Barri històric amb importants mostres d’arquitectura (des de el segle XVIII fins a l’actualitat), barri multicultural i lloc d’acollida per a nouvinguts, barri de vida nocturna amb petits bars emulant la bohèmia francesa, barri de petits comerços de joves creadors, botigues de segona mà i hotels de gran luxe, barri d’“street art”, graffitis i skaters, el barri del Raval es un barri que no dorm mai, on sempre estan passant coses i on totes les propostes semblen encabir-s’hi. En aquest marc resulta idoni pensar en uns habitatges - taller per artistes, amb el taller situat en la façana principal, desenvolupant així un carreró per al treball d’artistes, procurant donar un nou ús a l’antiga fabrica, creant així una fabrica d’art. Altrament l’espai polivalent funciona com a aparador del que està passant en aquesta comunitat d’artistes, i d’alguna forma retorna al barri allò que ha rebut. La galeria d’art, la botiga i el petit cafè -tertúlia, funcionen com un espai comercial públic dintre el barri i animen a la gent que passeja a conèixer el treball dels inquilins que habiten les vivendes taller. - Tipus d’intervenció: La intervenció a realitzar a la nau és la de reforma per al seu canvi d’ús, alguns elements requereixen la seva rehabilitació com es el cas de l’antiga coberta que ha de ser substituïda per una nova. La reforma consisteix en l’enderroc d’antics envans i la construcció de noves divisions. En qualsevol cas es conserva l’estructura original que on és necessari es reforça amb una supletòria. En la intervenció s’ha tingut en compte l’adequació constructiva a la normativa actualment vigent (LOE, CTE, decrets habitabilitat i accessibilitat), d’altra banda s’han considerat mesures d’adequació mediambiental tant en la tria de materials com amb la incorporació de mesures que millores l’eficiència energètica de l’edifici i la incorporació de energies renovables. - Ús característic de l’edifici i altres usos previstos Es preveu l’ús d’habitatges, per a les set vivendes-taller i un ús comercial a l’espai polivalent - Programa funcional Els habitatges estan formats per planta baixa i altell, la planta baixa esta la destinada a la zona de dia de l’habitatge i també allotjarà en l’entrada el taller. Tots els habitatges disposaran d’un taller, estar- menjador, cuina, bany complementari i un petit pati exterior. En l’altell es disposa la zona de nit de l’habitatge on depèn de la tipologia de l’habitatge hi haurà un dormitori, dos o tres i un o dos banys. L’espai polivalent costa d’una espai expositiu/galeria flexible en funció de les obres a exposar, una cafeteria amb taules tant el l’interior com en l’exterior i dos banys (homes i dones, sent un adaptat a persones amb minusvalia) . També disposarà d’una botiga. - Relació amb l’entorn En l’intervenció de la nau es pretén mantenir la relació ja existent entre l’antiga indústria i l’entorn en el que es trobava. D’aquesta manera s’opta per mantenir el ritme de la façana que dona al carrer Sant Martí, aprofitant cada un dels finestrals/porta (tot i que algun es troben tapiats) per delimitar els habitatges, d’aquesta manera cada un d’aquests finestrals es converteix en l’entrada als habitatges fruit del canvi d’ús. De manera similar s’actua amb l’espai polivalent, aprofitant la gran entrada, que abans servia d’entrada a trànsit rodat a la nau, per permetre un gran espai obert de comunicació de la galeria d’art amb el carrer, els dos finestrals restants de la façana del carrer Sant Martí s’aprofiten per fer el servei d’aparador de la botiga de l’espai polivalent. Així podem veure com la façana del carrer Sant Martí, tota ella, actua com a espai d’intervenció amb el barri i els seus passejants, convidant en el cas de l’espai polivalent a entrar i fer-se partícip de l’experiència artística de la comunitat, volent ésser aquest un espai d’intercanvi entre la comunitat i la gent que hi entra.
Àrees temàtiques de la UPC::Edificació
Àrees temàtiques de la UPC::Edificació::Rehabilitació d'edificis
Buildings - Repair and reconstruction
Buildings--Remodeling for other use
Conversió d'edificis -- Catalunya -- Barcelona
Edificis -- Remodelació -- Catalunya
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters