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Prevalence and costs of multinutrution in hospitalized patients; the PREDyCES study
Álvarez Hernández, Julia; Planas Vilá, Mercedes; León Sanz, Miguel; Garcia de Lorenzo y Mateos, A.; Celaya, S.; García Lorda, Pilar; Araujo, K.; Sarto Guerri, B.
Universitat de Vic. Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar
Justificación y objetivos: El estudio PREDyCES® tuvo dos objetivos principales. Primero, analizar la prevalencia de desnutrición hospitalaria (DH) en España tanto al ingreso como al alta, y segundo, estimar sus costes asociados. Métodos: Estudio nacional, transversal, observacional, multicéntrico, en condiciones de práctica clínica habitual que evaluó la presencia de desnutrición hospitalaria al ingreso y al alta mediante el NRS-2002®. Una extensión del estudio analizó la incidencia de complicaciones asociadas a la desnutrición, el exceso de estancia hospitalaria y los costes sanitarios asociados a la DH. Resultados: La prevalencia de desnutrición observada según el NRS-2002® fue del 23.7%. El análisis multivariante mostró que la edad, el género, la presencia de enfermedad oncológica, diabetes mellitus, disfagia y la polimedicación fueron los factores principales que se asociaron a la presencia de desnutrición. La DH se asoció a un incremento de la estancia hospitalaria, especialmente en aquellos pacientes que ingresaron sin desnutrición y que presentaron desnutrición al alta (15.2 vs 8.0 días; p < 0.001), con un coste adicional asociado de 5.829€ por paciente. Conclusiones: Uno de cada cuatro pacientes en los hospitales españoles se encuentra desnutrido. Esta condición se asocia a un exceso de estancia hospitalaria y costes asociados, especialmente en pacientes que se desnutren durante su hospitalización. Se debería generalizar el cribado nutricional sistemático con el objetivo de implementar intervenciones nutricionales de conocida eficacia.
Background and aims: The main objective of the PREDyCES® study was twofold. First, to analyse the prevalence of hospital malnutrition in Spain, both at admission and at discharge, and second, to estimate the hospital costs associated with disease-related malnutrition. Methods: The study was a nationwide, cross-sectional, observational, multicentre study in routine clinical practice, which assessed the prevalence of hospital malnutrition both at patient admission and discharge using NRS- 2002®. A study extension analysed the incidence of complications associated with malnutrition, excess hospital stay and healthcare costs associated with hospital malnutrition. Results: Malnutrition was observed in 23.7% of patients according to NRS-2002®. Multivariate analysis revealed that age, gender, presence of malignant disease, diabetes mellitus, dysphagia and polymedication were the main factors associated with the presence of malnutrition. Malnutrition was associated with an increase in length of hospital stay, especially in patients admitted without malnutrition but who presented malnutrition at discharge (15.2 vs. 8.0 days, p < 0.001), with an associated additional cost of €5,829 per patient. Conclusion: In Spanish hospitals, almost one in four patients is malnourished. This condition is associated with increased length of hospital stay and associated costs, especially in patients developing malnutrition during hospitalization. Systematic screening for malnutrition should be generalised in order to implement nutritional interventions with well-known effectiveness.
2012
Malnutrició
Hospitals -- Costos
Tots els drets reservats (c) Grupo Aula Médica
11 p.
Artículo
Grupo Aula Médica
         

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