To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10459.1/49332

Recomanacions dietètiques vers la prevenció del càncer en l'educació sanitària de la població - Revisió sistemàtica de la literatura-
Mondéjar Fontanet, Judit
Blanco Blanco, Joan; Universitat de Lleida. Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia
Antecedents: El càncer és una de les principals causes de morbiditat i mortalitat en tot el món; l’any 2012 van haver uns 14 milions de nous casos i 8,2 milions de morts relacionades amb el càncer. Diversos estudis han indicat una correlació entre una ingesta o suplementació nutricionals concretes i l’aparició o no de nous casos de càncer, però els resultats no han estat consistents. Objectius: Avaluar l’efecte de l’alimentació en la prevenció del càncer. Determinar aliments o suplements alimentaris que afavoreixin/previnguin de l’aparició del càncer i elaborar una guia de recomanacions d’aliments/suplements alimentaris preventius i/o carcinogènics. Estratègia de cerca: Per realitzar aquesta revisió, es van fer cerques a la base de dades Pubmed, Cinahl Plus, Scopus i Cuiden. No es van aplicar límits de data, idioma o estat de publicació. Criteris de selecció: Assajos clínics aleatoritzats (ACA) que van avaluar els efectes de l’alimentació/ suplements alimentaris sobre la prevenció del càncer, mesurant la incidència de nous casos de càncer. Es van imposar restriccions respecte als tipus de pacients –només aquells que no tinguessin antecedents de càncer-. Obtenció i anàlisi de les dades: Un investigador va examinar els estudis per inclusió. Va extreure les dades i va avaluar la validesa interna de cada estudi per mitjà d’una eina d’avaluació crítica del “Centre for evidence-based medicine” (CEBM). Resultats principals: Es van incloure 8 ACAs clínics aleatoritzats d’alta qualitat (162.963 participants). Aquests avaluaven l’efecte individual o combinat de diferents antioxidants -vitamines del grup B, vitamina E, vitamina C, vitamina D, multivitamines, alfa-tocoferol, beta-carotè, seleni, zinc, àcid fòlic i àcids grassos omega-3- i del calci en la incidència de càncer. La major part dels ACAs no van mostrar resultats estadísticament significatius, no obstant, els àcids grassos omega-3 HR 3.02 [95% IC, 1.33-6.89], van augmentar la incidència de càncer invasiu, en dones. Així mateix, la suplementació de beta-carotè en homes fumadors de més de 20 cigarrets diaris o que prenien ≥11 grams diaris d’etanol, es va objectivar un RR 1.25 [95% IC, 1.07-1.46] i RR 1.35 [95% IC, 1.01-1.81] respectivament; en comparació a aquells que en fumaven de 5 a 19 o que prenien <11 grams diaris d’etanol; RR 0.97 [95% IC, 0.76-1.23] i RR 1.03 [95% IC, 0.85-1.24]. En homes de mitjana edat, amb la suplementació de beta-carotè, vitamina C, vitamina E, seleni i zinc RR 0.69 [95% IC, 0.53-0.91] va disminuir la incidència de càncer. En la suplementació amb multivitamines en homes HR 0.92 [95% IC, 0.86-0.998] es va reportar una menor incidència total de càncer; en la incidència total càncer (exceptuant càncer de pròstata) HR 0.88 [95% IC, 0.79-0.98], aquest efecte encara va ser més fort. Conclusions: Dos assajos clínics suggereixen que la suplementació amb àcids grassos omega-3 o beta-carotè, pot propiciar el desenvolupament de càncer, mentre que la combinació de certs antioxidants i de multivitamines, pot tenir efectes protectors vers l’aparició d’aquesta patologia.
2015-05-14
Càncer
Tumor maligne
Dieta
Càncer
Tumors
Dieta
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
cc-by-nc-nd
72 p.
bachelorThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format
jmondejarf.pdf 1.207 MB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters