Per accedir als documents amb el text complet, si us plau, seguiu el següent enllaç: http://hdl.handle.net/10459.1/46647

Caciquisme rural i contrautopies pageses. Testimonis d'unes cobles de la Conca de Barberà i del Priorat
Capdevila i Capdevila, Joaquim
Aquest article presenta i estudia un conjunt de cobles de la tradició oral recollides a la Conca de Barberà i al Priorat. Les cançons, creades en el marc de la Restauració, denuncien un conjunt de greuges lligats al caciquisme i al desenvolupament de l’Estat i de les relacions capitalistes que aquest fomenta. Les cobles presenten dos grans registres expressius, que obeeixen a diferents perspectives dels greuges que denuncien. D’una banda tenim unes cobles caracteritzades per una sàtira violenta, dreturera, una sintaxi cantelluda, antítesis primàries, i un recurs viu a les deformacions de l’adversari. En aquests casos, les lletres obeeixen a factors percebuts en la immediatesa de la comunitat, d’acord amb una perspectiva tradicional. D’altra banda, tenim cobles que es caracteritzen per un relaxament còmic i jocós de la sàtira, per una major narrativitat o arromançament, i també per una catarsi benèfica. En aquests casos, les cançons responen a un nou ordre de factors —polítics/política de partit, representants de l’Estat, noves modes estètiques, etc.— que en la societat rural, especialment entre aquells sectors poc introduïts a la modernitat, són percebuts amb una amplitud panoràmica, d’acord amb una ingenuïtat perceptiva, amb un distanciament naïf cap a la realitat. Es tracta d’un ordre de percepcions que informen els trets expressius que hem apuntat quant a aquestes cobles. Unes manifestacions ben il·lustratives d’aquestes darreres composicions són unes contrautopies que recullen, amb voluntat de totalitat, el conjunt d’abusos que pateix la societat pagesa, general o local.
This article presents and studies a set of verses of the oral tradition in the Conca de Barberà and in the Priorat. The songs, created in the Restoration period, denounce offenses linked to caciquism and the development of the State and the capitalist relationships that this fosters. The verses show two main expressive registers, which are due to two different points of view in relation to the offenses that they denounce. On the one hand we have some verses characterized by a violent, straight satire, sharp syntax, primary antitheses, and deformations of the opponent. In these cases, the lyrics correspond to factors perceived in the immediateness of the community, in accordance with a traditional perspective. On the other hand, we find verses with a more relaxed and comic satire, more narrativity and also a beneficial catharsis. In these cases, the songs correspond to a new order of factors (politicians / party politics, representatives of the State, new aesthetic fashions, etc.) that in rural society, especially among those sectors scarcely introduced into the modernity, are perceived from a naïve distance towards reality. Good examples of these last compositions mentioned are some counterutopias that gather all the abuses that the rural society suffers.
2008
Literatura oral
Cobles satíriques
Caciquisme
Món rural i obertura a la modernitat
Solivella
Cobles (Música)
(c) Centre d'Estudis de la Conca de Barberà, 2008
article
Centre d'Estudis de la Conca de Barberà
         

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format Visualitza
011724.pdf 3.531 MB application/pdf Visualitza/Obre

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format Visualitza

Mostra el registre complet del document

Documents relacionats

Altres documents del mateix autor/a