Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/8941

Treballadores, conflictivitat laboral i moviment obrer durant el franquisme a l'àrea de Barcelona
Varo Moral, Nadia
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna
Dins del desenvolupament de la tesi “Treballadores, conflictivitat laboral i moviment obrer durant el franquisme a l’àrea de Barcelona”, aquesta recerca ha tractat d'omplir un buit a les investigacions sobre l'actuació de les dones contra el franquisme, interrelacionant la seva participació en protestes laborals i al moviment obrer, especialment a Comissions Obreres (CCOO). Per portar a terme la investigació, s'ha consultat documentació procedent de les organitzacions antifranquistes, de la policia i del Sindicat Vertical franquista, a part d'entrevistes a dones que van participar a la conflictivitat laboral i al moviment obrer durant el franquisme. S'ha iniciat la redacció de la tesi doctoral, que es presentarà el 2008. A partir de les fonts estudiades s'ha pogut constatar la importància de la participació de les dones a les protestes laborals entre 1946 i 1956, amb un escàs paper de les organitzacions antifranquistes. Posteriorment, la presència de dones a les protestes laborals va disminuir. A més, inicialment van estar poc presents a les CCOO. A partir de 1969 el nombre de dones militants a CCOO va augmentar, al igual que la proporció de dones implicades a la conflictivitat laboral. No obstant això, van ser escasses les dones a les estructures organitzatives de CCOO i les reivindicacions pròpies de les treballadores rarament van estar presents a les plataformes reivindicatives durant el franquisme.
While it is being developed the thesis project ”Women workers, labour conflicts and trade unions during the Franco regime in Barcelona area”, this investigation has attempted to solve the shortage of research about the women's fights against the Franco dictatorship, linking their participation in labour conflicts with their participation in labour movement, specially Comisiones Obreras (CCOO, Worker's Comissions). To do this research, documentation from antifrancoists organizations, police and the fracoist trade union has been studied. In addition, interviews to women who have been involved in labour conflicts and labour movement have been used. The dissertation will be defended in 2008. According to the documentation consulted, women participated strongly in labour conflicts between 1946 and 1956, when antifrancoists parties and trade unions could not have a great participation in their organization. The following years there were few women involved in labor conflicts and initially there were few women in CCOO. Since 1969 the number of women in CCOO increased, as the number of women who participated in labor protests. However, there were few women who achieved leadership positions in CCOO and few women workers' demands in the general claims of CCOO during the franquism.
2008-06-16
9 - Geografia i història
Moviment obrer – Barcelona (Catalunya)
Dones
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
6 p.
Report
Els ajuts de l'AGAUR;2007FIC 00663
         

Full text files in this document

Files Size Format
2007FIC 00663.pdf 129.8 KB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters