Els horts urbans a la ciutat de Barcelona : les experiències d'horts urbans comunitaris com a formes d'intervenció social i ambiental
Aragay Esmerats, Addaia
Boada, Martí 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Gamboa, Gonzalo, tut.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2010
Descripció: 182 p.
Resum: Aquest estudi presenta la situació actual dels horts urbans (i periurbans) a la ciutat de Barcelona, els quals s'han classificat segons el tipus d'organització desenvolupada a cada projecte. Així, podem trobar horts de gestió: a) individual i autogestionada; b) comunitària i autogestionada; c) individual i supervisada, i d) comunitària i supervisada. Els horts urbans es presenten, en general, com una eina interessant en la millora de la sostenibilitat urbana. A més de tenir una clara funció d'entreteniment, són propostes que consideren la internalització a les ciutats de la producció de part dels aliments que s'hi consumeixen i alhora aprofiten part dels residus que s'hi produeixen. En particular, els horts urbans comunitaris i autogestionats - el centre d'aquest estudi - es plantegen com espais de participació i autogestió d'acord a la complexitat del context local, d'integració social a través de noves formes de relació i de creació, d'educació ambiental i de transmissió i intercanvi de coneixements inter-generacional. A més, es presenten com una alternativa d'organització realment participativa del territori urbà. Finalment, i d'acord amb l'anterior, es destaquen un conjunt de característiques dels projectes d'horts urbans comunitaris, que juguen un rol fonamental en la capacitat d'aquests per intervenir en aspectes socials i ambientals de la ciutat; característiques que s'haurien de tenir en compte a l'hora de promocionar i implementar projectes d'horts urbans de qualsevol tipus.
Resum: Este estudio presenta la situación actual de los huertos urbanos (y periurbanos) en la ciudad de Barcelona, los cuales se han clasificado según el tipo de organización desarrollada en cada proyecto. Así, podemos encontrar huertos de gestión: a) individual y autogestionada; b) comunitaria y autogestionada; c) individual y supervisada, y d) comunitaria y supervisada. Los huertos urbanos se presentan, en general, como una herramienta interesante en la mejora de la sostenibilidad urbana. Además de tener una clara función de entretenimiento, son propuestas que consideran la internalización de la producción de parte de los alimentos que se consumen en las ciudades, a la vez que se aprovechan los residuos que allí se producen. En particular, los huertos urbanos comunitarios y autogestionados - el centro de este estudio - se plantean como espacios de participación y autogestión de acuerdo a la complejidad del contexto local, de integración social a través de nuevas formas de relación y creación, de educación ambiental y de transmisión e intercambio de conocimientos inter-generacional, entre otros. Además, se presentan como una alternativa viable de organización participativa del territorio urbano. Finalmente, y de acuerdo con lo anterior, se destacan un conjunto de características de los proyectos de huertos urbanos comunitarios que juegan un rol fundamental en su capacidad de intervención en aspectos sociales y ambientales de la ciudad; características que se deberían tener en cuenta a la hora de promocionar e implementar proyectos de huertos urbanos de cualquier tipo.
Resum: This study presents the current situation of the urban (and periurban) gardens in Barcelona city. In order to describe and analyse these experience, we have classified them according to the type of organization developed in each project. In this way, we can find the following management systems: a) individual and self-managed; b) communitarian and self-managed; c) individual and supervised, and d) communitarian and supervised. Urban gardens are, in general, a interesting tool to improve the urban sustainability. These projects have a clear entertainment function. Also, they internalize the production of part of the food consumed in the city, and make the most of urban wastes. In particular, the comunitarian and self-managed urban gardens - the focus of this research - are spaces of public participation and self-management according to the complexities of the local context, promote social integration by means of new way of personal relationships and creation, and favour environmental education processes and the transmission and exchange of inter-generational knowledge. Moreover, they can function as a viable alternative of participatory organization of the urban territory. Finally, and according to the above-mentioned ideas, we can highlight a set of key characteristics of the communitarian urban gardens projects, which play a fundamental role in the ability of the projects to intervene in social and environmental aspects of the city; characteristics that should be considered for the promotion and implementation of urban gardens projects of any type.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Horts ; Barcelona (Catalunya) ; Desenvolupament sostenible ; Agricultura urbana



Resum del projecte
10 p, 162.0 KB

Projecte
182 p, 4.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-03-24, darrera modificació el 2022-09-28



   Favorit i Compartir