Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/43661

Jugant amb l'atzar i la probabilitat
Sampietro, Pau
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Vila Guàrdia, Xavier
Treball de recerca realitzat per un alumne d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit cientí­fic del Jovent l'any 2009. Quins científics van interessar-se per la probabilitat en els seus inicis?, quins altres van fer-la evolucionar? i quins conceptes coneixem i apliquem a l'actualitat? són preguntes que el treball teòric es proposa respondre. Pel que fa a la part pràctica del treball, el seu objectiu és el de crear un mecanisme capaç de generar nombres aleatoris a partir d'un taulell condicionat per paràmetres. El treball s'estructura en 4 blocs que aborden diversos camps de la probabilitat: la història de la probabilitat, els conceptes bàsics de la probabilitat, una introducció pràctica al mecanisme aleatori i el treball de camp. Els resultats finals rebel·len la possibilitat de generar nombres aleatoris a partir d'aparells senzills.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. Which scientists were interested in Probability in the beginning? Which other scientists made the theory evolve? And which concepts do we apply nowadays? These are some of the questions that this research paper intends to answer: To prove this theory, it is created a mechanism which is able to generate random numbers from a board conditioned by parameters. This paper is structured in 4 different sections that explain different fields of Probability: its history, its basic concepts, a practical introduction to a random mechanism, and a field work. The final results of this final part reveal the possibility of generating numbers almost randomly from very simple devices.
02-02-2010
51 - Matemàtiques
Atzar
Probabilitat
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
71 p.
Trabajo/Proyecto fin de carrera
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00091
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
PJ_20090009101.pdf 4.064 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem