Marges i biodiversitat a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Sabaté Gil, Arnau
Boada, Martí 1949- , dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 170 p.
Resum: Els marges de pedra seca són un dels ambients socioecològics més singulars del país i, al mateix temps, un dels hàbitats menys estudiats. La nostra recerca ha analitzat la biodiversitat de les margenades de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant; mitjançant mostrejos de flora i de la fauna hem constatat l'elevada complexitat de la xarxa tròfica que s'estableix en aquest nínxol ecològic. En la vessant socioambiental, hem realitzat entrevistes a diferents entesos en la cultura de la pedra seca, les quals han permès determinar la importància dels marges per entendre una part de la història ambiental del país. Amb la recerca s'ha observat un clar retrocés del patrimoni de pedra seca a causa de la recessió del sector agrícola. L'aprofitament turístic de la cultura de la pedra seca i la implicació de les Administracions Públiques en la difusió d'aquest patrimoni, són claus per garantir-ne la pervivència en el futur.
Resum: Las paredes de piedra seca son uno de los ambientes socioecológicos más singulares del país y, a la vez, uno de los hábitats menos estudiados. Nuestra investigación ha analizado la biodiversidad de las estructuras de piedra seca de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant; con muestreos de flora y fauna hemos constatado la elevada complejidad de la red trófica que encontramos en este nicho ecológico. En la temática socioambiental, hemos realizado entrevistas a distintos conocedores de la cultura de la piedra seca, que nos han permitido determinar la importancia de las paredes de piedra seca para comprender una parte de la historia ambiental del país. Con la investigación hemos constatado un claro retroceso del patrimonio de piedra seca como consecuencia de la recesión del sector agrícola. El aprovechamiento turístico de la cultura de la piedra seca y la implicación de las administraciones públicas en la difusión de este patrimonio, serán fundamentales para asegurar su pervivencia en el futuro.
Resum: The dry wall margins are one of the most important ecological environments of that country and, at the same time, one of the least studied. Our research has analyzed the biodiversity of the margins of Vandellòs and l'Hospitalet de l'Infant; by means of samples of flora and fauna we found the high complexity of the trophic network that set out in this ecological niche. On the one hand, we interviewed different people who know about that culture to understand a part of the environmental history of the country. Because of this research we found a big backward step of the dry wall margins wealth due to the recession of the agriculture. The good use of tourism to announce the culture of the "drystone" and the involvement of Public Administrations to spread this wealth, are very important to guarantee the preservation on the future.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Marges ; Aspectes ambientals ; Diversitat biològica ; Conservació ; Tarragona (Catalunya : Província)



Mapes
3 p, 1.3 MB

Resum del projecte
8 p, 103.5 KB

Projecte
170 p, 3.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-03-24, darrera modificació el 2022-08-17



   Favorit i Compartir