La revolución energética cubana en la UCLV : ¿un paso en el camino hacia la sostenibilidad? Parte I: Análisis de los impactos ambientales
Oto Aibal, Alícia
Solé Congost, Maria
Puig i Boix, Josep, 1947-
Quintana, Cándido
Jauregui, Sergio
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
Universidad Central de las Villas (Santa Clara). Facultad de Ingeniería Mecánica

Data: 2009
Descripció: 176 p.
Resum: La Revolución Energética Cubana (REC) surge de las necesidades de resolver la situación social y económica de Cuba, sumergida en una crisis energética con constantes apagones que limitaban por completo todo desarrollo del país. La REC (2006) se basa en los principios de la autosuficiencia energética, el ahorro y uso racional de la energía, y el incremento de la eficiencia en todos los aspectos. En el presente trabajo se realiza el análisis de la sostenibilidad socio-ambiental de la REC en la Universidad Central Marta Abreu de Las Villas (UCLV), ubicada en Santa Clara (Cuba). La valoración se ha efectuado mediante el análisis de los impactos ambientales y sociales en dos estudios paralelos que se complementan aplicando la técnica de conmensurabilidad débil. El conjunto de los programas de la REC han propiciado mejoras en el suministro eléctrico y en el ahorro energético, disminuyendo en un 44% las emisiones de CO2, a pesar del incremento en la actividad docente y en la flota de equipos. Las medidas adoptadas han incidido en la calidad de la docencia, las condiciones de vida, la concienciación y la participación de la población, dando lugar a un impacto social positivo. De esta manera, el balance global de la REC es positivo ya que ha permitido el desarrollo de la UCLV sin incrementar los impactos ambientales, por lo que se puede considerar un paso en el camino hacia la sostenibilidad socio-ambiental.
Resum: La Revolució Energètica Cubana (REC) sorgeix de les necessitats de resoldre la situació social i econòmica de Cuba, submergida en una crisis energètica amb constants talls en el subministrament elèctric que limitaven completament el desenvolupament del país. La REC (2006) es basa en els principis de l'autosuficiència energètica, l'estalvi i ús racional de l'energia, i el increment de l'eficiència en tots els aspectes. En el present treball es realitza l'anàlisi de la sostenibilitat socio-ambiental de la REC a la "Universidad Central Marta Abreu de Las Villas" (UCLV), ubicada a Santa Clara (Cuba). La valoració s'ha efectuat mitjançant l'anàlisi dels impactes socials i ambientals en dos estudis paral·lels que es complementen aplicant la tècnica de la commensurabilitat dèbil. El conjunt dels programes de la REC han tingut com a principal conseqüència la millora en el subministrament elèctric i l'estalvi energètic, produint la reducció de les emissions de CO2 en un 44% malgrat l'augment de l'activitat en la UCLV i de la flota d'equips. Les mesures adoptades han incidit en la qualitat de la docència, les condicions de vida, la conscienciació i la participació de la població, donant lloc a un impacte social positiu. Així doncs, el balanç global de la REC és positiu ja que ha permès el desenvolupament de la UCLV sense incrementar-ne els impactes ambientals, fet pel qual es pot considerar la REC com un pas en el camí cap a la sostenibilitat socio-ambiental.
Resum: The Cuban Energy Revolution (REC) arises out of the need to resolve the social and economic situation in Cuba, which was submersed in an energetic crisis with constant blackouts that limited the development of the country. The REC is based on principles of energy self-sufficiency, saving and rational use of energy, and the increase of efficiency at every level. This document analyses the socio-environmental sustainability of the REC in the Central University Marta Abreu de Las Villas (UCLV), located in Santa Clara (Cuba). The following evaluation has been done by analyzing the environmental and social impacts in two parallel studies that complement each other, applying the low commensurability technique. Implementing the REC programs has lead to improvements in the electricity supply and the energetic savings. In particular, there has been a decrease in CO2 emissions by 30% despite a higher teaching activity and the equipment fleet. The measures adopted have had an impact on the quality of the teaching, living conditions and the population participation, which has led to a positive social impact. Thus, the global balance of the REC is a positive one, as it has allowed the development of the UCLV without increasing the environmental impact. The REC can be considered a step towards the socio-environmental sustainability.
Resum: Nota: Aquest projecte s'ha desenvolupat conjuntament amb el titulat "La revolución energética cubana: ¿un paso en el camino hacia la sostenibilidad?. Parte II: Análisis de los impactos sociales", a càrrec de Maribel Calvó i Mercedes Ibáñez.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Universitats ; Aspectes ambientals ; Cuba ; Energia elèctrica ; Consum ; Energia ; Conservació ; Universidad Central de las Villas (Santa Clara)



Resum del projecte
10 p, 465.8 KB

Projecte
176 p, 4.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-04-04, darrera modificació el 2023-09-13



   Favorit i Compartir