Abstract:
|
El Priorat és una comarca tarragonina, situada al mig de la Serralada Prelitoral Catalana, amb un relleu molt accidentat i sense cap plana. Aquesta zona geogràfica està fortament marcada per la presència de la serra del Montsant, les muntanyes de Prades i la conca del riu Siurana. Com que la base econòmica de la comarca és essencialment agrària, l’home presenta una dependència marcada del medi natural.
Fa més de cent anys, coincidint amb l’inici de la industrialització i amb la crisis de la fil·loxera, la població prioratina es va reduir a la meitat. Tant és així que el Priorat es convertí en una de les comarques més pobres i despoblades de tot Catalunya. Malgrat aquests fets, actualment gairebé la meitat de la comarca està conreada. Hi trobem llargs vessants esglaonats amb conreu de secà, com ara la vinya, l’olivera, l’avellaner o l’ametller. De tots aquests conreus, la vinya n’és el més destacat. Aquesta transformació va ser possible gràcies a l’arribada de cinc enòlegs pioners als anys 80. Els terrenys es van re-valoritzar gràcies a amplis estudis sobre els mètodes i les tècniques del cultiu de la vinya o sobre el procés d’emmagatzematge, gestió i conservació del vi. En pocs anys, el nombre de cellers es va incrementar de 26 a 80. Si s’estudia la localització precisa de tots els cellers i vinyars, ens adonarem que la gran majoria estan delimitats per l’àmbit que actualment s’anomena Priorat històric. El Priorat històric està situat a la part central de la comarca on, gràcies a les roques anomenades pissarres o llicorelles, és propici plantar-hi ceps. Gratallops, per la seva banda, ocupa una posició cèntrica i estratègica dins d’aquest territori ja que és la única porta d’entrada des de la principal línia de comunicació de la comarca, la N-420, fins el DOQ Priorat. No és d’estranyar que en els últims anys s’hagin multiplicat les plantacions i el número de cellers en aquest municipi, fins a arribar a representar gairebé un terç del total de la comarca. Malgrat el creixement envers l’economia local, els habitants del Priorat han seguit minvant en nombre: els únics beneficis d’aquesta expansió han correspost al sector privat. No és fins l’any 2005 que alguns petits pagesos, amb vinyes apartades i petites, s’han organitzat en una cooperativa: La Vinícola del Priorat. Actualment, la Cooperativa agrupa 140 socis amb un total de 210 hectàrees de vinya (ampliables amb parcel·les abandonades) i juga un paper fonamental en el desenvolupament, la cohesió social i la dinamització cultural dels municipis. La cooperativa finança part de serveis mínims per la població: botigues de queviures, servei de busos o material escolar, entre d’altres. Tanmateix, subvenciona les festes majors i les associacions locals. L’objectiu principal del projecte és incidir en aquests beneficis socials que genera la cooperativa i acompanyar-los amb la presència física d’una nova peça urbana que potencii, agrupi i articuli tant les activitats ja existents com d’altres de nova creació. En base a l’estudi sobre la mobilitat del DOQ Priorat s’ha observat que, independentment dels fluxos de comunicació motoritzats, hi ha un seguit de recorreguts més petits que també aglutinen un gran flux de persones amb perfils diversos. Aquests recorreguts s’entrellacen entre ells i uneixen els pobles que passen per diferents fites d’interès natural i turístic. A la vegada, relacionen les vinyes dels socis productors de la Cooperativa amb el nou Centre Enològic de Gratallops. En base a la importància de Gratallops respecte tot el Priorat, s’ha vist que era imprescindible fer el Projecte en aquest municipi. L’origen de Gratallops és una torre de guaita a dalt del turó. Amb els anys, al voltant de la fortificació s’hi van començar a adossar vivendes i fer els primers carrers: És el que anomenem centre històric. Amb l’augment de l’agricultura pròxima, la gent va començar a necesitar més vivendes i es van crear els primers ravals, acompanyats de l’Esglèsia, i una plaça a la part baixa del municipi.. Això va fer que amb els anys, tots els comerços s’ubiquessin allà, i va generar que la zona més alta de la ciutat es despoblés. Aquesta tendència va augmentar amb la crisi de la fil·loxera, i moltes cases es van enrunar, generant tot un seguit de buits urbans i un teixit discontinu al centre històric.
Per tal de cosir aquesta fractura, s’ha volgut fer el projecte al centre històric de Gratallops. D’aquesta forma, es dota al municipi d’una nova entrada i d’uns equipaments inexistents però necessaris. A part, també s’hi fa un museu i una escola universitària, amb la seva residència; edificis dedicats exclusivament a l’enologia i a la cultura del vi, i que a la vegada es relacionen amb la Cooperativa i la resta del Priorat. |