Title:
|
Estudi de l'efecte genotípic i ambiental en característiques agronòmiques, morfològiques, químiques i sensorials dels calçots (Allium cepa L.)
|
Author:
|
Llopart Ravetllat, Gemma
|
Other authors:
|
Simó Cruanyes, Joan; Casañas Artigas, Francesc |
Abstract:
|
Calçots are a horticultural product of great importance in Catalunya both its cultural aspect as economic. It is estimated that during the 2013-2015 season nearly 42 million calçots were sold, and about a quarter of them were sold in Catalunya with the 'Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls' label. The strong increase in supply in recent years, has created the need of improve this crop in quality, especially in sensorial characteristics with the clear objective of providing added value to product marketed under the label of 'IGP Calçot de Valls'. In this sense it is very important to have tools that allow us to move on more efficiently in improving the sensory quality. The determination of environmental and genotypic effect on the expression of these characters seems to be one of the key points of this process. So that, 4 different genotypes has been planted (three of them developed during the breeding process in Fundació MCalçots are a horticultural product of great importance in Catalunya both its cultural aspect as economic. It is estimated that during the 2013-2015 season nearly 42 million calçots were sold, and about a quarter of them were sold in Catalunya with the 'Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls' label. The strong increase in supply in recent years, has created the need of improve this crop in quality, especially in sensorial characteristics with the clear objective of providing added value to product marketed under the label of 'IGP Calçot de Valls'. In this sense it is very important to have tools that allow us to move on more efficiently in improving the sensory quality. The determination of environmental and genotypic effect on the expression of these characters seems to be one of the key points of this process. So that, 4 different genotypes has been planted (three of them developed during the breeding process in Fundació Miquel Agustí and one used as the testimony) in 8 different locations. Phenotyping has been made during the growing season for the main agronomic characters. Morphological phenotyping and chemical characteristics have been completed with harvest in order to determine the genotypic and environmental impact on these characters. Addicionally, some correlations has been done between these traits and characteristics of the soil and also an evaluation of one of the new varieties developed in recent years (X variety). The results show a strong weight in determining the character of the environmental factor and a restricted weight of genotypic factor for agronomic traits. Regarding the correlations between the different characters studied and soil characteristics, there is a strong correlation between soil texture and the development of 'commercial' calçots, and with the electric conductivity and the Brix degree in the positive direction, and with the presence of organic matter in the negative. Finally, the variety X shows values higher than other varieties for agronomic traits (for which has been selected) and very similar to the other varieties for other characters values. |
Abstract:
|
Els calçots són un producte hortícola molt important a Catalunya tant per la seva vessant cultural com per l'econòmica. Es calcula que durant la temporada 2013-2015 es van comercialitzar gairebé 42 milions i mig de calçots a tot Catalunya, dels quals aproximadament una quarta part es van vendre sota el segell de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls. El fort augment de la oferta en els darrers anys, ha fet que la millora genètica, que fins ara s'ha centrat sobretot en aspectes agronòmics, passi actualment per la millora sensorial del calçot, amb l'objectiu clar de donar un valor afegit al producte comercialitzat sota el segell de la IGP Calçot de Valls. En aquest sentit és de vital importància disposar d'eines que permetin avançar de manera més eficient en la millora per qualitat sensorial. La determinació de l'efecte ambiental i genotípic sobre l'expressió d'aquests caràcters sembla un dels punts claus en aquest procés. Així doncs, s'han plantat 4 genotips diferents (3 varietats desenvolupades durant el procés de millora genètica efectuat per la Fundació Miquel Agustí i una varietat utilitzada com a testimoni), en 8 localitats diferents on s'han efectuat anàlisis de sòl. Durant el període de cultiu se n'ha fet un seguiment per tal de fenotipar els principals caràcters agronòmics. Amb la collita s'ha completat el fenotipat pels caràcters morfològics i químics, amb l'objectiu de determinar l'efecte genotípic i ambiental en aquests caràcters. Alhora es pretén determinar possibles correlacions entre aquests caràcters i les característiques del sòl i efectuar una avaluació d'una de les noves varietats desenvolupades durant els darrers anys (genotip X). Els resultats mostren un fort pes en la determinació dels caràcters del factor ambiental i un pes del factor genotípic molt restringit als caràcters agronòmics. Pel que fa a les correlacions entre els diferents caràcters estudiats i les característiques del sòl, destaca una forta correlació entre aspectes texturals del sòl i el desenvolupament del nombre de calçots comercials, i pel que fa als caràcters químics destaca la correlació que existeix entre els graus Brix i una elevada conductivitat elèctrica del sòl en sentit positiu, i la presència de matèria orgànica en sentit negatiu. Finalment, respecte a la varietat X, aquesta mostra valors superiors a la resta de varietats pel que fa als caràcters agronòmics (pels quals ha estat seleccionada) i valors molt similars a les altres varietats pel que fa a la resta de caràcters. |
Abstract:
|
Los calçots son un producto hortícola de mucha importancia en Catalunya tanto por su vertiente cultural como por la económica. Se calcula que durante la temporada 2013-2015 se comercializaron casi 42 millones y medio de calçots en toda Cataluña, aproximadamente una cuarta parte de los cuales se vendió con el sello de la 'Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls'. El fuerte auge de la oferta en los últimos años, ha hecho que la mejora genética, que hasta el momento se ha centrado sobre todo en aspectos agronómicos, pase actualmente por la mejora sensorial del calçot, con el claro objetivo de dar un valor añadido al producto comercializado bajo el sello de la 'IGP Calçot de Valls'. En este sentido es de vital importancia disponer de herramientas que nos permitan avanzar de manera más eficiente en la mejora por la calidad sensorial. La determinación del efecto ambiental y genotípico sobre la expresión de dichos caracteres parece ser uno de los puntos clave de este proceso. De este modo, se han plantado 4 genotipos diferentes (3 variedades desarrolladas durante el proceso de mejora genética llevado a cabo por la Fundación Miquel Agustí y una testimonio), en 8 localidades diferentes en los que se han hecho analíticas de suelo. Durante el periodo de cultivo se ha hecho un seguimiento con el fin de fenotipar los principales caracteres agronómicos. Con la cosecha, se ha completado el fenotipado de caracteres morfológicos y químicos, con el objetivo de determinar el efecto genotípico y ambiental en estos caracteres. A su vez, se pretende determinar posibles correlaciones entre estos caracteres y las características del suelo y efectuar una evaluación de una de las nuevas variedades desarrolladas durante los últimos años (genotipo X). Los resultados muestran un peso fuerte en la determinación de los caracteres del factor ambiental y un peso restringido del factor genotípico para los caracteres agronómicos. Por lo que respecta a las correlaciones, entre los diferentes caracteres estudiados y las características del suelo, destaca una fuerte correlación entre aspectos texturales del suelo y el desarrollo del nombre de calçots comerciales, y por lo que respecta a los caracteres químicos destaca la correlación que existe entre los grados Brix y una elevada conductividad eléctrica del suelo en sentido positivo, y la presencia de materia orgánica en sentido negativo. Finalmente, la variedad X muestra valores superiores al resto de variedades para los caracteres agronómicos (para los cuales ha sido seleccionada) y valores muy similares a las otras variedades para el resto de caracteres. |
Subject(s):
|
-Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura::Producció vegetal -Allium -Calçots -Anàlisi sensorial -Anàlisi químic -Efectes genètics i ambientals -Morfología -Calçots--Catalunya |
Rights:
|
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/ |
Document type:
|
Bachelor Thesis |
Published by:
|
Universitat Politècnica de Catalunya
|
Share:
|
|