Avaluació dels nivells de nitrats i duresa a l'aigua de consum a quatre zones d'Espanya participants a l'estudi epidemiològic Infància i Medi Ambientl (INMA)
Navarro Albiol, Anna
Villanueva Belmonte, Cristina, dir.
Font-Ribera, Laia, 1982- , dir.
Sala i Serra, Maria, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 122 p.
Resum: L'aigua és un dels components bàsics per a la vida i una font d'exposició a contaminants ubiqua, ja que tota la població en consumeix. L'estudi epidemiològic INMA avaluarà si l'exposició a nitrats durant l'embaràs i a la duresa de l'aigua durant la infància es relaciona amb el baix pes al néixer i l'èczema atòpica, respectivament. Objectiu: Fer una avaluació dels nivells de nitrats i duresa de l'aigua en aigua de consum de la població de l'estudi INMA. Metodologia: l'estudi descriptiu realitzat a quatre de les set cohorts INMA, a Astúries, Guipúscoa, Sabadell i València. S'ha recopilat dades dels nivells de nitrats i duresa a l'aigua de consum dels municipis durant el període d'interès (2003 al 2008 i 2004 al 2012), a través d'ajuntaments i companyies d'aigua. S'ha calculat la mitjana, la desviació estàndard, el màxim i el mínim dels nivells de nitrat i de duresa en total i segons l'àrea geogràfica, l'any i l'estació. A Sabadell s'han fet tres mostrejos d'aigua per analitzar la duresa a diferents punts de la ciutat. Resultats: el nivell promig de nitrats (mg/L NO3-) és de 4,2 a Astúries, 4,0 a Guipúscoa, 9,2 a Sabadell i 15,2 a València. El nivell promig de duresa (mg/L CaCO3) és de 89,1 a Astúries, 132,7 al Guipúscoa, 178,3 a València i 230,9 a Sabadell. En l'anàlisi que es va realitzar a Sabadell, es detecta una duresa lleugerament inferior a la reportada sense variabilitat geogràfica. No s'observa una pauta clara de variabilitat estacional ni de variabilitat temporal tant per nitrats com per duresa. Conclusions: S'ha detectat variabilitat en els nivells de nitrats i duresa de l'aigua a les zones d'estudi. Els nivells de nitrats són moderats i els més alts es troben a zones agrícoles de València. La duresa de l'aigua és força alta degut al domini calcari dels subsòls de les zones d'estudi.
Resum: El agua es uno de los componentes básicos para la vida y una fuente ubicua de exposición a contaminantes, ya que toda la población la consume. El estudio epidemiológico INMA evaluará si la exposición a nitratos durante el embarazo y la dureza del agua durante la infancia se relaciona con el bajo peso al nacer y el eczema atópico, respectivamente. Objetivo: Realizar una evaluación de los niveles de nitratos y niveles de dureza en el agua de consumo de la población del estudio INMA. Metodología: este estudio descriptico se ha realizado en cuatro de las siete cohortes INMA (Asturias, Guipúzcoa, Sabadell y Valencia). Se han recopilado datos de niveles de nitratos y dureza en el agua de consumo de los municipios durante el periodo de interés (2003 a2008 y 2004 a2012), a través de ayuntamientos y compañías de agua. Se han calculado el promedio, la desviación estándar, el máximo y el mínimo de los niveles de nitratos y de dureza en total y dependiendo de la área geográfica, el año y la estación. En Sabadell se han realizado tres muestreos de agua para analizar la dureza en diferentes puntos de la ciudad. Resultados: los niveles promedio de nitratos (mg/L NO3-) fueron: 4,2 a Asturias; 4,0 en Guipúzcoa; 9,2 en Sabadell y 15,2 en Valencia. Los niveles promedio de dureza del agua (mg/L CaCO3) fueron: 89,1 en Asturias; 132,7 en Guipúzcoa; 178,3 en Valencia y 230,9 en Sabadell. En el análisisrealizado en Sabadell, se detectaron niveles de dureza ligeramente inferiores a los reportados, sin variabilidad geográfica. No se observó una pauta clara de variabilidad estacional ni temporal, tanto para nitratos como para dureza. Conclusiones: Se ha observado variabilidad geográfica en los niveles de nitrato y de dureza del agua en las zonas de estudio. Los niveles observados de nitratos son moderados y los más altos se encontraron en zonas agrícolas de Valencia. La dureza del agua es bastante alta debido al dominio calcáreo del subsuelo de las zonas de estudio.
Resum: Water is a basic component of life and is an ubiquitous environmental exposure for the population. The epidemiologic study INMA will evaluate if the exposure to nitrate in drinking water during the pregnancy and water hardness in childhood is linked to low birth weight and atopic eczema, respectively. Objective: To evaluate the levels of nitrates and water hardness in water consumed by the study population of INMA. Methods: a descriptive study was conducted in four of the seven INMAs cohorts: Asturias, Gipuzkoa, Sabadell and Valencia. Nitrate levels and water hardness information in drinking water have been collected from local governments and water companies for the period of interest (2003 to 2008 and 2004 to 2012),. We have calculated the average, the standard deviation, the maximum, the minimum levels of nitrate and total hardness in drinking water by geographical area, year and seasons. In Sabadell, water samples were collected in three different periods during 2014 to determine the levels of hardness in different areas of the city. Results: the average level of nitrate (mg/L NO3-) was 4,2 in Asturias, 4,0 inGipuzkoa, 9,2 in Sabadell and 15,2 in Valencia. The average level of water hardness (mg/L CaCO3) was 89,1 in Asturias, 132,7 inGipuzkoa and 230,9 in Valencia. The analysis conducted in Sabadell detected lower levels of hardness than previous reports, without geographical variability. Finally, we did not observe an evident seasonal and temporary variability. Conclusions: We detected a geographical variability in nitrate levels and water hardness. Nitrate levels are moderate overall areas, and the highest levels were located in agricultural areas of Valencia. The hardness of the water is fairly high probably due to the predominance of calcareous subsoil across the study areas.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Aigua ; Anàlisi ; Qualitat ; Espanya ; Nitrats



Resum
15 p, 1.6 MB

Memòria
122 p, 1.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2015-03-10, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir