Abstract:
|
L'estudi tècnic va començar amb un seguiment de l'activitat enzimàtica damunt d'un substrat artificial, pols d'elastina. El curs de la reacció va ser seguit per mitjà d'assaig espectrofotomètric. A partir dels resultats obtinguts, es va posar a prova l'enzim incubant seccions micromètriques de pell curtida al crom amb diferents condicions i concentracions de producte enzimàtic. Cada secció incubada va ser deshidratada i tenyida per poder-la conservar al microscopi òptic i detectar la presència o l'extracció de la proteïna elastina. Un cop es van determinar les condicions òptimes per tal de treure aquesta proteïna de la pell, es van realitzar assaigs amb peces de pell de 10 x 10 cm a escola pilot. De cada mostra es va mesurar la variació de superfície, i les proves físiques com l'assaig de resistència a la tracció, a l'estrip, i la mesura del tou. La continuació del projecte a l'EUETII ha suposat seguir amb l'estudi adaptant encara més les condicions per enfocar-les cap a un procés possible a la indústria de curtits. S'ha treballat amb peces de pell curtida al crom de 21 x 26 cm, estudiant cada part del cuir per detectar la presència de més o menys elastina en cada zona. Els resultats, les proves físiques i les microcòpiques han encarat l'estudi cap a una valoració de l'efecte de l'enzim damunt de la tintura. En la següent part peces més grans de pell, de 25 x 33 cm, han estat tractades amb noves condicions de temperatura, i els bons resultats han portat a provar l'atac enzimàtic sobre fulles de wet-blue. Sempre mesurant resistències i visualitzant les mostres microscòpicament, s'han pogut obtenir resultats que deixen el procés definitper poder-lo aplicar a gran escala sobre determinat cuir curtit al crom |