Abstract:
|
El present projecte és un preestudi del sistema logístic intern d’una planta d’elaboració de
pernils curats. El procés d’elaboració es divideix en quatre etapes: salat, postsalat,
enllardament i curat.
Concretament, l’estudi es centra en el flux logístic de les fases de postsalat i de curat.
L’objectiu es plantejar la viabilitat de convertir el procés logístic en un flux continu de
materials, pretenent donar a les fases de processat de pernils una visió diferent, que permeti
orientar el procés al flux adaptant la tecnologia existent. D’aquesta forma, aconseguir
minimitzar el maneig dels productes i optimitzar recursos. S’ha pres com a idea inicial i base
el concepte de bodegues de cava per a dimensionar el flux logístic de materials.
El preestudi es centra en l’elaboració dels pernils a Catalunya i s’inspira en una empresa
alimentària important del país, el Complexa Carni “La Closa” situat a Guissona.
El projecte engloba un estudi de l’escenari o model de tipus i qualitat de pernils, un model de
pesos i temps de processat de postsalat i de curat, un anàlisi d’agrupacions de pernils, del
sistema d’estructures adient, etc. Aquestes dades aporten la base per a poder exposar el
dimensionat teòric del sistema continu proposat.
S’ha ideat un sistema inspirat en unes caves, en el qual els pernils romanen penjats en un
sistema de barres en unes estructures metàl·liques que circulen per unes guies per
arrossegament, en unes línies soterrades.
En cada sistema de barres només es troben pernils procedents del mateix lot, en tot el
procés es treballa amb lots per mantenir sempre la traçabilitat del pernils, s’ha d’assegurar
en tot moment poder relacionar els pernils amb l’animal i lot d’explotació.
La solució adoptada determina un sistema logístic continu consistent en 2 línies de
processat, tant per la fase de postsalat com de curat. Les línies formen el clàssic sistema en
forma de U que permet més flexibilitat i optimització de recursos. Cadascuna de les línies té
uns anells segons les agrupacions de pernils que corresponen a cada línia, estimant un
marge de temps de procés entre agrupacions inferior a 15 dies.
El sistema proposat també inclou 2 àrees on es realitza el procés de postsalat i curat de
forma convencional, dels pernils que tenen un temps de procés més elevat i/o diversificat.
Aquests pernils suposen el ≈ 17 % en el cas del postsalat i el ≈ 9,5 % per al curat. |