La permacultura en la gestión del agua : el caso de Can Valldaura
Nieto, Claudia
Duch Cortinas, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2012
Descripció: 87 p.
Resum: El presente trabajo se centra en el análisis del ciclo del Agua en la finca de Can Valldaura, en el municipio de Cerdanyola, dentro del Parc de Collserola. El IAAC (Instituto de Arquitectura Avanzada de Cataluña), organismo gestor, pretende estudiar e investigar sobre el término de la autosuficiencia, volviendo a dinamizar entre otros aspectos las funciones agrícolas y ganaderas de la finca. El objetivo principal de este estudio es hacer propuestas en la gestión del agua bajo los principios de la Permacultura en la finca de Can Valldaura, queriendo analizar si es posible alcanzar la autosuficiencia a nivel hídrico realizando el proyecto silvoagroforestal planeado por el IAAC. Una vez calculadas las necesidades hídricas del proyecto de Can Valldaura, y analizadas las entradas y salidas hídricas del sistema, los resultados muestran que las infraestructuras actuales son insuficientes para llevar a cabo el proyecto silvoagroforestal si la autosuficiencia es un objetivo prioritario. En este sentido se proponen distintas medidas de gestión: la restauración del antiguo sistema de drenaje, la construcción de una nueva balsa, y el aprovechamiento de las aguas recogidas por los caminos. Además se proponen sistemas de cultivo que mejorarían la estructura del suelo aumentando la infiltración del agua de la lluvia y su retención. Los datos analizados indican que con las medias de gestión y sistemas de cultivo propuestos el proyecto silvoagroforestal podría llevarse a cabo de forma autosufiente.
Resum: Aquest treball es centra en l'anàlisi del cicle de l'Aigua a la finca de Can Valldaura, al municipi de Cerdanyola, dins el Parc de Collserola. L'IAAC (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya), organisme gestor, pretén estudiar i investigar sobre el terme de l'autosuficiència, tornant a dinamitzar entre altres aspectes les funcions agrícoles i ramaderes de la finca. L'objectiu principal d'aquest estudi, és fer propostes en la gestió de l'aigua sota els principis de la Permacultura a la finca de Can Valldaura, volguent analitzar si és possible arribar a l'autosuficiencia a nivell hídric realitzant el projecte agrosilvoforestal planejat pel IAAC. Un cop calculades les necessitats hídriques del projecte de Can Valldaura, i analitzades les entrades i sortides hídriques del sistema, els resultats mostren que les infraestructures actuals són insuficients per dur a terme el projecte silvoagroforestal si l'autosuficiència és un objectiu prioritari. En aquest sentit es proposen diferents mesures de gestió: la restauració de l'antic sistema de drenatge, la construcció d'una nova bassa, i l'aprofitament de les aigües recollides pels camins. A més es proposen sistemes de cultiu que millorarien l'estructura del sòl augmentant la infiltració de l'aigua de la pluja i la seva retenció. Les dades analitzades indiquen que amb les mitjanes de gestió i sistemes de cultiu proposats el projecte silvoagroforestal podria dur-se a terme de manera autosuficient.
Resum: This paper focuses on the analysis of the water cycle in Can Valldaura farm, in the municipality of Cerdanyola, within the Parc de Collserola. The IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia), the managing institution, aims to study and research the term self-sufficiency, re-energize (among other things) the functions of the agricultural and livestock farm. The main objective of this study is to make proposals on water management under the principles of the Permaculture in Can Valldaura. Therefore is based on analyzing if it's possible be self-sufficient in terms of water level. After calculating the water needs to do the entire project proposed in Can Valldaura, analyzing water inputs and outputs of the system, the results show that the current infrastructure is insufficient to carry out the project if self-sufficiency is a priority. In this regard, there are some management measures to improve: the restoration of the old drainage system, construction of a new reservoir, and the use of water collected on the roads. Also proposed farming systems that improve soil structure by increasing infiltration of rainwater and retention. The analyzed data indicate that with the means of management and cropping systems proposed the project could be done in a self-sufficient way.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Permacultura ; Aigua ; Abastament ; Can Valldaura (Cerdanyola del Vallès, Catalunya) ; Recursos hidràulics ; Aspectes ambientals ; Explotació



Resum
24 p, 3.0 MB

Projecte
87 p, 6.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2013-01-28, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir