¿Es el sexo femenino un factor de riesgo quirúrgico en la cirugía de valvular?
Sainz Viard, Alvaro
Cladellas Capdevila, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2012
Descripció: 27 p.
Resum: RESULTADOS: Se intervino un 60,7% de los pacientes de SV aórtica, un 25,7% de SV mitral , un 13,6% de doble SV. Además, en el 22,5% se realizó revascularización coronaria. Las mujeres presentaban más edad, SV mitral, reintervención, fibrilación auricular, anemia y peor clase funcional. Los varones presentaron más tabaquismo, SV aórtica, enfermedad coronaria, cirugía de revascularización coronaria, función sistólica deprimida y tiempo de clampaje aórtico. En el análisis bivariado relacionado con mortalidad hospitalaria (8,35%) fueron significativos la edad, el sexo, la clase funcional, la posición de la prótesis, la superficie corporal, la anemia, el número de concentrados de hematíes y el tiempo de clampaje aórtico. Se constató como factores de riesgo independientes el sexo (OR 2,92; 95% intervalo confianza 1,05-8,14) y la anemia (OR 4,23; 95% intervalo confianza 1,66-10,8) tras ajustarlos con los factores de riesgo, factores confusores y el año de intervención. CONCLUSIONES: El sexo femenino es un factor de riesgo independiente para la mortalidad hospitalaria en la cirugía de sustitución valvular.
Resum: El sexe femení s'inclou als models d'avaluació de risc per cirurgia de substitució valvular (SV) encara que les publicacions són poques i discordants. L'estudi examina una cohort prospectiva de 491 pacients intervinguts de SV entre 1998 i 2010. Les dones presentaven més edat, reintervenció, anèmia i pitjor classe funcional. Els homes presentaven més tabaquisme, SV aòrtica, cirurgia de revascularització, funció sistòlica deprimida i temps de clampatge aòrtic. Després d'ajustar per any d'intervenció i factors de risc van ser predictors independents per mortalitat el sexe (OR 2. 92), l'anèmia (OR 4. 23) i l'Euroscore sense sexe.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Medicina. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball final de grau
Matèria: Vàlvules cardíaques ; Cardiologia



27 p, 278.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-06-14, darrera modificació el 2022-07-12



   Favorit i Compartir