To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2099.1/14364

Metodologia d’E/A de l’espanyol com a llengua estrangera aplicada a una unitat didàctica d’un crèdit d’un cicle superior.
Piqueras Federio, Begoña
Universitat Politècnica de Catalunya. Institut de Ciències de l'Educació; Cabrera-Bean, Margarita
El fracàs escolar que existeix al nostre país ve donat per diverses causes que envolten al sistema en general i a l’estudiant en particular. En aquesta memòria anomenada Metodologia d’E/A de l’espanyol com a llengua estrangera aplicada a una unitat didàctica d’un crèdit d’un cicle superior s’analitzen algunes d’aquestes causes del fracàs escolar i es cerca una solució adient, concreta i senzilla. Una definició i contextualització del fracàs escolar obre la memòria per a exposar les possibles causes d’aquest fracàs. L’anàlisi de dues causes en concret: la desmotivació de l’alumnat i les metodologies aplicades, dóna pas a una explicació de les metodologies hagudes al llarg de la nostra història fins arribar a metodologies més recents. La solució plantejada és la motivació de l’alumnat i l’aplicació d’una metodologia d’E/A basada en l’enfocament per tasques. De la ma de l’aprenentatge cooperatiu s’exposa un exemple de classe d’una activitat d’E/A d’una unitat didàctica del cicle formatiu de grau superior de Producció d’Audiovisuals, Ràdio i Espectacles aplicant la metodologia d’E/A basada en l’enfocament per tasques i tenint present en tot moment el pes de la motivació. Si la motivació és una part molt important d’aquesta memòria, la metodologia és l’altra. Es reflecteix a les nostres aules dels nostres centres que no hi ha renovació en la manera d’ensenyar. Alguns professors estan encara encallats en metodologies d’ara fa, certament, sis segles, quan l’ensenyament estava centrat en el professor i l’aprenentatge buscava la memorització del saber que transmetia el professor de manera sistemàtica. La memòria proposa una metodologia senzilla, però a la vegada completa que motiva els alumnes. És una metodologia utilitzada normalment als ensenyaments de llengües estrangeres i totalment aplicable a quasi qualsevol tipus d’ensenyament. La metodologia basada en l’enfocament per tasques permet a l’alumne ser el protagonista del seu propi procés d’aprenentatge amb una actitud positiva, amb esforç, amb motivació i amb altes expectatives per ambdues parts; professors i alumnes. Aquesta metodologia permet la realització de petites tasques que van dirigides a una tasca final, a un objectiu definit i, el que és més important, a un objectiu real. Amb un exemple de classe es demostra amb senzillesa l’aplicació d’aquesta metodologia aconseguint un alumnat molt més motivat i disposat a trencar els tòpics de fracàs escolar d’aquest país.
-Àrees temàtiques de la UPC::Ensenyament i aprenentatge::Aprenentatge de llengües
-Àrees temàtiques de la UPC::Ensenyament i aprenentatge::Metodologies docents::Aprenentatge basat en problemes i projectes
-School failure
-Problem-based learning
-Spanish language --Study and teaching
-Motivació
-Metodologies
-Aprenentatge
-Tasques
-Activitats
-CFGS Producció Audiovisuals
-Campanya publicitària
-Fracàs escolar
-Aprenentatge basat en problemes
-Castellà -- Ensenyament
Research/Master Thesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters