Gestió forestal de masses d'arboç (Arbutus unedo) en regeneració després de foc al terme municipal d'Esparreguera
Guarch Ribot, Alba
Rodrigo Domínguez, Anselm, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Quevedo Dalmau, Lídia, 1975-, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2008
Descripció: 51 p.
Resum: Els incendis forestals són una pertorbació amb un paper decisiu en l'estructura i dinàmica dels ecosistemes mediterranis. La majoria de les seves espècies vegetals presenten mecanismes de resposta al foc, com la germinació de llavors i la rebrotada d'individus cremats. Les masses forestals regenerades a partir de rebrots assoleixen densitats massa altes i una baixa producció, i, per tant, és fonamental dur a terme una gestió mitjançant tractaments silvícoles. El principal objectiu d'aquest projecte és quantificar l'efecte de la selecció de rebrots i la selecció de rebrots més la desbrossada sobre el creixement de l'Arbutus unedo. S'han estudiat 12 parcel—les en regeneració després dels incendis de 1985, 1986 i 1994 al terme municipal d'Esparreguera. Els resultats mostren que els dos tractaments afavoreixen de la mateixa manera el creixement dels peus d'Arbutus unedo, a causa de la disminució de la competència intraespecífica i interespecífica. La desbrossada (a nivell de parcel—la, no d'individu), no obstant, provoca un increment probablement perjudicial de l'alçada dels rebrots, per la major disponibilitat de llum. Per tal de proposar un model de gestió forestal, s'ha realitzat una anàlisi multicriterial dels diferents escenaris, on s'han considerat altres criteris, com són el model de combustible, la possibilitat de pastura i el cost econòmic. L'alternativa preferida en els boscos d'Arbutus unedo és la selecció de rebrots i la desbrossada.
Resum: Los incendios forestales son una perturbación con un papel decisivo en la estructura y dinámica de los ecosistemas mediterráneos. La mayoría de sus especies vegetales presentan mecanismos de respuesta al fuego, como la germinación de semillas y el rebrote de individuos quemados. Las masas forestales regeneradas a partir de rebrotes alcanzan densidades demasiado elevadas y una baja producción, y por lo tanto es fundamental llevar a cabo una gestión mediante tratamientos silvícolas. El principal objectivo de este proyecto es cuantificar el efecto de la selección de rebrotes y la selección de rebrotes más el desbrozado sobre el crecimiento del Arbutus unedo. Se han estudiado 12 parcelas en regeneración después de los incendios de 1985, 1986 y 1994 en el término municipal de Esparreguera. Los resultados muestran que los dos tratamientos favorecen de la misma manera el crecimiento de los pies de Arbutus unedo, a causa de la disminución de la competencia intraespecífica i interespecífica. Sin embargo, el desbroce (a nivel de parcela, no de individuo) provoca un incremento probablemente perjudicial de la altura de los rebrotes, por la mayor disponibilidad de luz. Para proponer un modelo de gestión forestal, se ha realizado un anàlisis multicriterial de los diferentes escenarios, donde se han considerado otros criterios, como son el modelo de combustible, la posibilidad de pasto y el coste económico. La alternativa preferida en los bosques de Arbutus unedo es la selección de rebrotes y el desbrozado.
Resum: Wildfires are a perturbation with a decisive role in the structure and dynamics of Mediterranean ecosystems. Most Mediterranean plant species have fire response mechanisms like seed germination and resprouting from burned stools. Forests regenerated by resprouts get too high density and low production, and so it is essential to carry out a management through forestry treatments. The main objective of this project is to quantify the effect of selection of resprouts and selection of resprouts plus elimination of shrub layer on Arbutus unedo growth. We have studied 12 plots in regeneration after the 1985, 1986 and 1994 wildfires in Esparreguera. Results showed that both treatments favour equally the growth of Arbutus unedo stems, due to the diminution of intraespecific and interespecific competition. However, elimination of understory at plot level promote a likely damaging increase of new resprouts height because of the greater light availability. In order to propose a forestry management model, we have realized a multi-criteria analysis of different scenarios, incorporating other criteria like combustible model, grazing possibility and economic cost. The most preferred alternative in Arbutus unedo forests is the selection of resprouts and elimination of shrub layer.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Arbusts ; Esparreguera (Catalunya)



12 p, 8.9 MB

12 p, 119.6 KB

51 p, 1.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2024-03-03



   Favorit i Compartir