Ecoetiques de serveis als establiments hotelers del Parc Natural de l'Alt Pirineu
Corioli (Grup de recerca)
Canedo Arnedo, Marta
Francàs Forcada, Queralt
Gutiérrez González, Leticia
Garcia-Orellana, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Garcia-Solsona, Ester, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Boada, Martí, 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2008
Descripció: 278 p.
Resum: En el present projecte s'analitza el turisme i la seva relació amb la figura del Parc Natural de l'Alt Pirineu (a partir d'ara PNAP). A la zona d'estudi el turisme és una de les principals activitats econòmiques, donat el notable valor ecologico-cultural de l'indret. L'activitat turística al PNAP és molt diversa, és per aquest motiu que s'observen diverses repercussions en l'entorn segons la tipologia de turisme que es doni. Donada aquesta realitat, l'estudi que es presenta està centrat en el sector hoteler de l'àmbit d'influència del PNAP. D'aquesta forma, s'analitza i diagnostica l'estat de qualitat ambiental dels hotels i pensions que componen el sector. Les eines emprades en aquest estudi han estat dues. Primerament, s'avalua la implantació del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (a partir d'ara DGQA). El DGQA és una ecoetiqueta de serveis, de recent creació, que atorga la Generalitat de Catalunya a partir de la revisió de l'establiment per mitjà d'un tècnic autoritzat. En segon terme, s'ha creat i emprat un producte anomenat Enquesta Bàsica d'Auto-xequeig de Qualitat Ambiental (a partir d'ara EBAQA). L'EBAQA té una doble finalitat. Per una banda respon a la necessitat d'autodiagnosi que tenen els propietaris, al ser aquests qui realitzen l'enquesta. Per altra banda, permet determinar quin és l'estat de qualitat ambiental del sector hoteler a la zona d'estudi a partir de l'avaluació de 35 dels 67 establiments existents a l'àmbit d'influència del PNAP, el qual representa una mostra del 61%.
Resum: En el proyecto que se presenta se analiza el turismo y su relación con la figura del Parc Natural de l'Alt Pirineu (a partir de ahora PNAP). En la zona de estudio el turismo es una de las principales actividades económicas, dado el notable valor ecológico-cultural del lugar. La actividad turística en el PNAP es muy diversa, es por este motivo que se observan diversas repercusiones en el entorno según la tipología de turismo puesto en práctica. Dada esta realidad, el estudio que se presenta está centrado en el sector hotelero del ámbito de influencia del PNAP. De esta forma, se analiza y diagnostica el estado de calidad ambiental de los hoteles y pensiones que componen el sector. Han sido dos los instrumentos utilizados en este estudio. En primera instancia, se evalúa la implantación del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (a partir de ahora DGQA). El DGQA es una ecoetiqueta de servicios, de reciente creación, que otorga la Generalitat de Catalunya a partir de la revisión del establecimiento por un técnico autorizado. En segunda instancia, se ha creado y utilizado un producto llamado Enquesta Bàsica d'Auto-xequeig de Qualitat Ambiental (a partir de ahora EBAQA). La EBAQA tiene una doble finalidad. Por un lado, responde a la necesidad de autodiagnosis que tienen los propietarios, al ser estos quienes realizan la encuesta. Por otro lado, ésta permite determinar cual es el estado de calidad ambiental del sector hotelero de la zona de estudio, a partir de la evaluación de 35 de los 67 establecimientos existentes en el ámbito de influencia del PNAP, lo cual representa una muesstra del 61%.
Resum: The current project analyzes tourism and its relationship with the protection's figure of the Parc Natural de l'Alt Pirineu (from now PNAP). In the studied area, tourism is a major economic activity, owing to ecological and cultural value of the parc. The tourism activity in the PNAP is very diverse; it is for this reason that there are various impacts on the environment according to the typology of the implemented tourism. Because of this reality, the study focuses on the hotel industry's sphere of influence of PNAP. Thus, the state of the environmental quality of hotels and guest houses is diagnosed. There have been two instruments used in this study. In the first instance, assesses the implementation of Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (from now DGQA). The DGQA is an eco-label service, newly created, which is granted by the Generalitat de Catalunya from the review of the establishment by an authorized technician. In the second instance, a product called Enquesta Bàsica d'Auto-xequeig of Environmental Quality (from now EBAQA) was created and used. The EBAQA is twofold. On the first hand, responds to the need of having auto diagnosis owners, as these who performed the survey. On the other hand, it helps to determine which is the state of the environmental quality of the hotel sector of the study area, based on the evaluation of 35 out of 67 existing establishments in the area of influence of PNAP, which represents a sample of 61%.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Ecoturisme ; Alt Pirineu (Catalunya) ; Hoteleria



31 p, 1.6 MB

78 p, 8.1 MB

174 p, 9.4 MB

8 p, 127.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-08-21



   Favorit i Compartir