Anàlisi dels contaminants orgànics persistents en Citharus linguatula en el litoral català
Burgos Rodríguez, Laura
Rosell Melé, Antoni, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2008
Descripció: 88 p.
Resum: S'ha estudiat la bioacumulació de contaminants orgànics persistents en el múscul d'una espècie de peix en dos punts del litoral català: al Port de Barcelona i a la costa de Blanes. Citharus linguatula ha estat escollida per les seves característiques d'hàbitats (està més exposada a la contaminació al ser una espècie bentònica). La metodologia emprada consisteix en la homogeneïtzació amb sulfat de sodi i una extracció assistida amb microones amb n-hexà-acetona(1:1 v/v) durant 20 minuts. Els extractes es netegen i es fraccionen amb una columna cromatogràfica d'alúmina que permet la separació dels extractes en dos fraccions: un amb la majoria dels compostos organoclorats (hexaclorbenzè, DDTs, ciclodiens clorats i policlorbifenils) i l'altre amb els isòmers hexaclorciclohexans i els PAHs. Aquestes dos fraccions són posteriorment analitzades en el GC-MS. S'ha pogut corroborar l'elevada presència de PCBs a Barcelona, així com que en aquest punt de mostreig les espècies estan més exposades a la contaminació per organoclorats. S'ha identificat la presència de DDTs en els dos llocs estudiats. Pel que fa als PAHs s'ha pogut observar que a Barcelona també hi ha més presència d'aquests. Cal destacar que la concentració obtinguda dels compostos no es pot donar com a vàlida per l'existència d'indicis d'errors experimentals o d'injecció.
Resum: Se ha estudiado la bioacumulación de contaminantes orgánicos persistentes en el músculo de una especie de pez en dos puntos del litoral catalán: en el Puerto de Barcelona y en la costa de Blanes. Citharus linguatula ha sido escogida por sus características de hábitos (está más expuesta a la contaminación al ser una especie bentónica). La metodología utilizada consiste en la homogenización con sulfato de sodio y una extracción asistida con microondas con n-hexano-acetona (1:1 v/v) durante 20 minutos. Los extractos se limpian y se fraccionan con una columna cromatográfica de alúmina que permite la separación de los extractos en dos fracciones: una con la mayoría de compuestos organoclorados (hexaclorobenceno, DDTs, ciclodienes clorados y policlorobifeniles) y la otra con los isómeros hexaclorociclohexanos y los PAHs. Éstas dos fracciones son posteriormente analizadas en el GC-MS. Se ha podido corroborar la elevada presencia de PCBs en Barcelona, así como que en este punto de muestreo las especies están más expuestas a la contaminación por organoclorados. Se ha identificado la presencia de DDTs en los dos puntos estudiados. Respecto a los PAHs se ha podido observar que en Barcelona también hay más presencia de estos. Cabe destacar qie la concentración obtenida de los compuestos no se puede dar por válida por la existencia de indicios de errores experimentales o de inyección.
Resum: It has been studied the bioaccumulation of persistent organic pollutants in a muscle of fish specie in two points of Catalonian sea coast: the Port of Barcelona and Blanes coast. Citharus linguatula has been chosen for its habitat characteristics (it's more exposed of contamination because it's benthonic specie). The methodology used consists in the homogenization with anhydrous sodium sulphate and 20 minutes assisted extraction with a microwave with assisted extraction with n-hexane-acetone (1:1, v/v). Extracts are cleaned-up and fractionated with an alumina chromatographic column witch permits the extract separation in two fractions: one with the main part of organochlorine compounds (hexachlorobenzene, DDTs, chlorate ciclodient and polychlorobiphenyls) and another with hexachlorocyclohexane isomers and PAH. These two fractions are following analysed in GC-MS. It has been corroborated the high presence of PCBs in Barcelona, as well as in this sampling point the species are more exposed at organochlorine contamination. It has been identified the presence of DDT in both studied places. Furthermore it has been observed that in Barcelona there are more presence of PAH. It's necessary to point up that the obtained concentration of compounds it hasn't considered valid because there are experimental or injection error signs.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Compostos organoclorats ; Aspectes ambientals ; Contaminants orgànics de l'aigua ; Peixos ; Efectes de la contaminació de l'aigua



11 p, 515.1 KB

88 p, 2.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir