Nivells de radó en exterior i recintes tancats a la marjal càrstica de Peníscola
Cherta Val, Anna
Baixeras Dívar, Carmen (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Garcia-Orellana, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2008
Descripció: 105 p.
Resum: S'ha portat a terme un mostreig de diferents punts de la Marjal de Peníscola i 7 instal·lacions properes amb la finalitat de determinar les concentracions de 222Rn en aire exterior i interior. Les anàlisis en els punts exteriors obtenen unes concentracions de 222Rn elevades, superiors a 50 Bq·m-3 en alguns punts. El fet que el sòl de la marjal tingui altes concentracions de 226Ra i elevades concentracions de 226Ra i 222Rn en l'aigua salobre poden justificar aquests valors. L'alta activitat de l'aigua, les característiques de l'edifici i mala gestió del sistema de clavegueram de Peníscola són els responsables de les elevades concentracions de 222Rn en l'aire interior de la depuradora, amb concentracions màximes de més de 70000 Bq·m-3. Un sistema de ventilació adequat com un extractor de PVC evitaria l'acumulació del 222Rn a l'interior de la instal·lació.
Resum: Se ha llevado a cabo un muestreo de diferentes puntos de la Marjal de Peñíscola y 7 instalaciones próximas con la finalidad de determinar las concentraciones de 222Rn en el aire exterior y en el interior. Los análisis en los puntos exteriores obtienen concentraciones de 222Rn elevadas, superiores a 50 Bq·m-3 en algunos puntos. El hecho que el suelo de la marjal tenga concentraciones de 226Ra i 222Rn en agua salobre puede justificar estos valores. La alta actividad del agua, las características del edificio y la mala gestión del sistema de alcantarillado de Peñíscola son los responsables de las elevadas concentraciones de 222Rn en aire interior de la depuradora, con concentraciones máximas de más de 70000 Bq·m-3. Un sistema de ventilación adecuado como un extractor de PVC evitaría las acumulaciones de dicho gas al interior de la instalación.
Resum: It has been done a sampling in different positions of the Marsh of Peñíscola and 7 nearby installations with the purpose to establish the concentrations of 222Rn in the air outside and inside. The analysis in the exterior positions show high 222Rn concentrations, upper than 50 Bq·m-3 in some points. The fact that the soil of the marsh has high 226Rn concentrations and also high concentrations of 226Rn and 222Rn in salt water can justify these values. The high water activity, the edification characteristics and the bad management of sewer system of Peníscola are the reason of high 222Rn concentrations in the inside air of the filter system, with maximum concentrations of more of 70000 Bq·m-3. A properly system of ventilation with a PVC extractor should avoid the 222Rn accumulation inside the installation.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Radó ; Mesurament ; Toxicologia



10 p, 262.5 KB

105 p, 7.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir