Regulación de la distribución eléctrica en España : análisis económico de una década, 1987-1997
Blázquez Gómez, María Leticia
Grifell-Tatjé, Emili (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia de l'Empresa)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Empresa

Publicació: Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia de l'Empresa 2004
Resum: A principis dels anys 80 es va implementar a Espanya un sistema de regulació pel sector elèctric conegut com a Marco Legal Estable, que pretenia donar una solució a la situació de precarietat econòmica i financera per la que passava la indústria en aquests moments. Aquest marc legal es basava en un sitema multiproducte, en el que es retribuïa a les empreses no pels costos efectivaments 'incurridos', sino per uns costos estàndards calculats pel regulador d'igual manera per a totes les empreses. En aquest treball s'analitzan les conseqüències que va tenir l'aplicació d'aquest sistema de regulació en l'activitat de distribució elèctrica.
Nota: A principios de los años 80 se implantó en España un sistema de regulación para el sector eléctrico conocido como Marco Legal Estable, y que pretendía dar una solución a la situación de precariedad económica y financiera por la que atravesaba esta industria en esos momentos. Este marco legal se basaba en un sistema multiproducto, en el que se retribuía a las empresas no por los costes efectivamente incurridos, sino por unos costes estándar calculados por el regulador de igual modo para todas las empresas. En este trabajo se analizan las consecuencias que tuvo la aplicación de este sistema de regulación en la actividad de distribución eléctrica. Para ello se propone un modelo económico que nos permite realizar una evaluación de la evolución de los ingresos de las empresas distribuidoras, dentro de un contexto definido por un indicador de tipo Bennet. Los resultados obtenidos son discutidos en relación con las previsiones de comportamiento de los agentes realizadas por Crampes y Laffont (1995) en su estudio teórico del Marco Legal Estable.
Drets: Aquest document està sota una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Departament d'Economia de l'Empresa. Documents de treball
Col·lecció: Document de treball (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia de l'Empresa) ; 04/01
Document: Working paper
Matèria: Electricitat ; Dispositius de distribució ; Incentius (Economia)



52 p, 392.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Working papers > Departament d'Empresa. Documents de treball
Documents de recerca > Estudis

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2023-07-29



   Favorit i Compartir