Alineamiento de secuencias genéticas en procesadores multicore
Pons Noguera, Carles
Moure, Juan C
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Data: 2010
Descripció: 68 p.
Resum: Este trabajo analiza el rendimiento del algoritmo de alineamiento de secuencias conocido como Needleman-Wunsch, sobre 3 sistemas de cómputo multiprocesador diferentes. Se analiza y se codifica el algoritmo serie usando el lenguaje de programación C y se plantean una serie de optimizaciones con la finalidad de minimizar el volumen y el tiempo de cómputo. Posteriormente, se realiza un análisis de las prestaciones del programa sobre los diferentes sistemas de cómputo. En la segunda parte del trabajo, se paraleliza el algoritmo serie y se codifica ayudándonos de OpenMP. El resultado son dos variantes del programa que difieren en la relación entre la cantidad de cómputo y la de comunicación. En la primera variante, la comunicación entre procesadores es poco frecuente y se realiza tras largos periodos de ejecución (granularidad gruesa). En cambio, en la segunda variante las tareas individuales son relativamente pequeñas en término de tiempo de ejecución y la comunicación entre los procesadores es frecuente (granularidad fina). Ambas variantes se ejecutan y analizan en arquitecturas multicore que explotan el paralelismo a nivel de thread. Los resultados obtenidos muestran la importancia de entender y saber analizar el efecto del multicore y multithreading en el rendimiento.
Resum: Aquest treball analitza el rendiment de l'algorisme d'alineament de seqüències conegut com a Needleman-Wunsch sobre 3 sistemes de còmput multiprocessador diferents. S'analitza i es codifica l'algorisme sèrie emprant el llenguatge de programació C i es plantegen una sèrie d'optimitzacions amb la finalitat de minimitzar el volum i el temps de còmput. Posteriorment es realitza una anàlisi de les prestacions del programa sobre els diferents sistemes de còmput. En la segona part del treball, es paral·lelitza l'algorisme sèrie i es codifica ajudant-nos de OpenMP. El resultat són dues variants del programa que difereixen en la relació entre la quantitat de còmput i la de comunicació. En la primera variant, la comunicació entre processadors és poc habitual i es realitza després de llargs períodes d'execució (granularitat gruixuda). En canvi, en la segona variant les tasques individuals s'executen relativament ràpides i la comunicació entre els processadors és freqüent (granularitat fina). Ambdues variants s'executen i s'analitzen en arquitectures multicore que exploten el paral·lelisme a nivell de thread. Els resultats obtinguts ens mostren la importància d'entendre i saber analitzar l'efecte del multicore i el multithreading en el rendiment.
Resum: This research analyzes the performance of three multiprocessor computing nodes solving the seqüence alignment algorithm known as Needleman-Wunsh. First of all, the algorithm is analyzed and coded using the C language. We raise a series of optimizations with a common goal: minimize memory requirements and reduce computation time. Right afterwards we analyze the program's performance over the three computation nodes. In the second part of the research the sequential algorithm is parallelized using OpenMP. Two program variations are designed, these two variations differs between them in the amount of computation and the comunication. On the first variation the comunication between processors is rarely common and only occurs after long time periods . On the second variation the tasks are processed rapidly and the communication between processors is common. Both variations have been implemented and executed in multicore architectures that exploits thread-level parallelism. The result shows the importance of understanding and knowing how to analyze the effect of multicore and multithreading performance.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i l'escola i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Enginyeria Informàtica / Computer Engineering [4314660]
Col·lecció: Escola d'Enginyeria. Projectes i treballs de final de carrera. Enginyeria Informàtica
Document: Treball final de grau
Matèria: Algorismes genètics ; Multiprocessadors



Annexos
19 p, 95.3 KB

Projecte
68 p, 951.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Enginyeria. TFM

 Registre creat el 2011-04-04, darrera modificació el 2022-09-15



   Favorit i Compartir